Maqedoni

Vuçiq këmbëngulë në heqjen e taksës për të vazhduar dialogun

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq iu ësh

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq iu është përgjigjur një takimi urgjent me iniciativën e presidentit francez Emanuel Macron, në të cilin gjithashtu ishte i pranishëm presidenti i Kosovës Hashim Thaçi.

Pas takimit, Vuçiq deklaroi se Macron dhe Evropa duan të kenë rol më të rëndësishëm për çështjen e Kosovës, por që nuk erdhi deri te ‘takimi i thelluar’.

“Presidenti francez e tha këtë në radhë të parë, duke iu referuar vetes dhe kancelares gjermane, si dhe institucioneve evropiane,” tha ai.

I pyetur nëse Macron kishte këmbëngulur për të hequr taksën, Vuçiq kujtoi se kreu i shtetit francez kishte folur për këtë shumë herë.

“Edhe Thaçi e di këtë. Nuk është një çështje për të cilën debatohet, të gjithë e dinë për këtë dhe është një gjë e nënkuptuar. Ne po presim që ata të heqin tarifat dhe të bisedojmë, natyrisht, nëse ata duan të diskutojnë për arritjen e një kompromisi, “tha Vuçiq.

Në takimin e pa paralajmëruar, Vuçiq tha se Macron donte të dëgjonte për situatën.

“Kur të hiqen taksat janë hequr, ne mund të ulemi në një tryezë. Vazhdimi i dialogut kur ata heqin tarifat! Vetëm atëherë mund të ulemi në një tryezë,” tha Vuçiq.

Ai tha se ishte shumë realist dhe pak pesimist, por edhe plotësisht i sinqertë.

“Nuk ka pasur një takim të thelluar, dhe as nuk mund të zgjidhet në këtë mënyrë,” tha Vuçiq, duke shtuar se Thaçi kishte thënë se si do të formohet qeveria e re e Kosovës në fillim të dhjetorit.

Në kontekstin e “Shengenit të vogël”, Vuçiq tha se ai nuk kërcënon prodhuesit, por ata serbë.

Ndryshe, takimi befasues mes presidentit të Kosovës, atij të Serbisë dhe presidentit francez, ka përfunduar pa ndonjë epilog konkret për dialogun.