Shqipëri

(VIDEO) Roth: Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut i përkasin BE-së

Ministri shtetëror gjerman për Evropë, Miha

Ministri shtetëror gjerman për Evropë, Mihail Rot, ka ndarë edhe një herë vlerësimin e tij se, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria janë të gatshme të fillojnë negociatat për anëtarësim në BE. Nëpërmjet një kolumne për të përditshmen gjermane “Die welt”, me titull “Gabim gjigant”, Rot ka sqaruar se pse BE ka gabuar që nuk ka dhënë dritë jeshile për hapjen e negociatave në samitin e tetorit, si dhe rreziku që mund t’i kanoset Ballkanit Perëndimor, nëse BE humb kredibilitetin dhe ndikimin e saj në këtë rajon. Ai ka shkruar se  Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë përmbushur kushtet e përcaktuara nga Brukseli dhe në të dy vendet, popullsia dhe qeveritë kanë provuar me kohë dhe përsëri se janë të gatshëm të bëjnë kompromise të dhimbshme për afrimin me BE. Rot është pajtuar se nevojitet reformim i  Bashkimit Evropian, por ka thënë se thellimi i vonuar i BE-së nuk është në kontrast me zgjerimin e tij.

Mihail Rot

“Ishtë një “gabim historik” që krerët e BE refuzuan më 18 tetor dritën jeshile për përfshirjen e planifikuar të bisedimeve të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ajo dështoi për shkak të unanimitetit të kërkuar. Shtyrja e ripërtërirë e një votimi pozitiv shkaktoi ndërhyrje – si në Ballkan ashtu edhe në BE. Sepse BE-ja është me fjalë: të dy vendet kanë përmbushur kushtet e vendosura nga BE. Komisioni Evropian ka kohë që e ka vërtetuar këtë në raportet e tij. Bërja e gjithçkaje në Ballkanin Perëndimor për paqen, pajtimin dhe demokracinë duhet të jetë qëllimi ynë kryesor. Stabilizimi dhe lidhja e rajonit është në interesin e menjëhershëm evropian dhe gjerman. Kur BE-ja i kthen shpinën Ballkanit Perëndimor, ajo ia lë fushën aktorëve të tjerë, si Rusia, Kina apo Turqia”.

Rot ka vazhduar se një vendim pozitiv do të dërgonte sinjalin e nevojshëm se BE është serioze në lidhje me përgjegjësinë e saj për tërë Evropën dhe perspektivën e pranimit për Ballkanin Perëndimor. Ajo, sipas tij, do të vlerësonte që Shqipëria dhe Maqedonia Veriore kanë bërë një punë të shkëlqyeshme dhe vazhdimisht kanë nxitur reforma.

Mihail Rot

“Kryeministri i Maqedonisë Veriore Zaev tashmë ka njoftuar dorëheqjen e tij dhe zgjedhjet e reja për në prill. Ekziston rreziku i një rikthimi në nacionalizëm dhe shpërthimit të plagëve të vjetra dhe konflikteve etnike. BE-ja duhet të bëjë detyrat e saj shtëpiake. Fakti që fillimi i negociatave të pranimit në BE me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut ka dështuar kohët e fundit për shkak të rezistencës së individëve, është një pengesë e hidhur. Por do të ishte e gabuar të varrosni kokën në rërë tani. Në pranverën e vitit 2020, tema duhet të vijë përsëri në axhendën e krerëve të shteteve dhe qeverive të BE-së. Atëherë patjetër duhet ta sqarojmë se i përmbahemi perspektivës së pranimit. Vonesat e mëtejshme do të ishin të papërgjegjshme”.

Ai ka inkurajuar dy vendet që të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reforma , si sinjali më i mirë për të gjithë skeptikët. Ndërsa, Evropa, ka theksuar ai, duhet të kryej detyrat e saj dhe të sqarojse si t’i tejkalojnë rezervat e shteteve anëtare të veçanta dhekomisioni i ri i BE-së më në fund duhet të bëjë rajonin një përparësi kryesore. Sa i përket rinisë, Rot ka vlerësuar se BE duhet të forcoj punën rinore të Ballkanit Perëndimor në mënyrë që të mund të fitojmë brezin e ri si ambasadorë të paqes dhe pajtimit.

Teuta Buçi /SHENJA/