Shëndetësi

Studiuesit i japin përgjigje pyetjes që bëhet më shpesh për Omicron, ja detaji që kanë zbuluar për variantin e ri shumë infektues

Një
numër

rritje
studimesh
po
tregojnë
se
v

Një
numër

rritje
studimesh
po
tregojnë
se
varianti
Omicron
i
koronavirusit
ka

shumë
shanse

infektojë
njerëzit
duke
“ndaluar”

fyt
se
sa

zbresë
poshtë
dhe

prekë
mushkëritë.


Për
shkak

kësaj,
shkencëtarët
besojnë
se
kjo
është
përgjigja
pse
ky
mutacion
duket

jetë
shumë

infektues,
por

pak
vdekjeprurës
se
variantet
e
tjera

virusit,
raporton
“The
Guardian“.

Gjashtë
studime,
katër
prej

publikuara

për
Krishtlindje,
kanë
zbuluar
se
Omicron
nuk
i
dëmton
mushkëritë
e

infektuarve
aq
shumë
sa
Delta
dhe
variantet
e
tjera

mëparshme

Covid-19.

“Rezultati
i

gjitha
mutacioneve

e
bëjnë
Omicron

ndryshëm
nga
variantet
e
mëparshme
është
se
ai
mund

ketë
ndryshuar
aftësinë
e
tij
për

infektuar
lloje

ndryshme
qelizash,”
tha
Deenan
Pillay,
profesor
i
virologjisë

University
College
London.

“Në
thelb,
duket
se
është


gjendje

infektojë
traktin
e
sipërm
respirator

qelizat

fyt.
Pra,
do

shumohej

qelizat
atje

lehtë
sesa

qelizat
e
thella

mushkëri.
Kjo
është
me

vërtetë
paraprake,
por
studimet
tregojnë

njëjtën
gjë”

Studimet
ende
nuk
janë
rishikuar
nga
shkencëtarë

tjerë.

Nëse
virusi
prodhon

shumë
qeliza

fyt,
kjo
e
bën
atë


transmetueshëm,
gjë

do

ndihmonte
për

shpjeguar
përhapjen
e
shpejtë

Omicron.