Bota Kosovë

Shkencëtari suedez për varësinë e cigareve: Duhanpirësit kërkojnë nikotinën, e cila në vetvete nuk është e dëmshme

Karl Fagerstrom është shkencëtari suedez i cili shpiku testin Fagerstrom për varësinë e cigareve. Në fjalimin e tij gjatë Samitit virtual të Cigareve elektronike, ai foli për nikotinën dhe varësinë ndaj saj.

Në fjalimin e tij Fargestrom përmendi gjithashtu një citat të famshëm të Aldous Huxley, duke e përdorur atë si një shpjegim pse njerëzit po përdorin nikotinë. “Shumica e burrave dhe grave jetojnë në rastin më të keq në mënyrë të dhimbshme, në të mirën monotone, të varfër dhe të kufizuar. Ndaj kërkojnë të “arratisen”, dëshira për të kapërcyer veten e tyre qoftë edhe për disa momente, është dhe ka qenë gjithmonë një nga orekset kryesore të shpirtit ”.

Në këto ditë diskutohet shumë për reduktimin e dëmit, nëse është i mirë apo i keq. Shumica prej nesh e konsiderojnë atë si të mirë, por disa të tjerë thonë se nuk është aq e mirë. Sipas Fagerstrom, për të pasur një përgjigje së pari duhet t’i përgjigjemi pyetjes: A mund ta zhdukim plotësisht përdorimin e drogës dhe duhanit / nikotinës?

“Nëse përgjigjja është po, ka disa arsye për zvogëlimin e dëmit dhe madje mund të jetë produktive të kesh produkte shumë më pak të dëmshme sesa cigaret, sepse presioni do të hiqte përdorimin e duhanit dhe nikotinës. Sidoqoftë, nëse përgjigjja juaj është jo, ka një detyrim për të minimizuar dëmet dhe vuajtjet ”, tha Prof. Fargestrom. Ai gjithashtu shtoi se kjo është ajo që po ndodh në shumë vende, ku ka një shtyrje të ashpër të duhanit dhe nikotinës e cila po demonizohet.

Reduktimi i dëmit për duhanin veçanërisht pirjen e duhanit është ideale. Sepse ajo që duhanpirësit kërkojnë nga pirja e duhanit është nikotina dhe nikotina në vetvete nuk është e dëmshme, por janë substancat e tjera në tymin e cigareve që shkaktojnë kancerin dhe sëmundjet kardiovaskulare ”, tha Fargestrom.

Sipas tij ekzistojnë disa efekte të dëmshme të nikotinës të cilat janë të njëjta si për kafeinën, si ndikimi negativ në fetus që mund të komplikojë lindjen; Mund të rrisë rrezikun e diabetit tip 2 tek përdoruesit e rregullt; Mund të përkeqësojë pasojat e infarktit të miokardit dhe goditjes në tru.

Por ka edhe efekte pozitive në nikotinë si rritja e vëmendjes, zgjimi; Parandalimi i sëmundjes së Parkinson, kolit ulcerative dhe ndoshta sklerozë të shumëfishtë dhe gjithashtu shtypës oreksi dhe rrit qarkullimin e energjisë.

Pirja e duhanit zakonisht shihet si një zakon i keq, i fortë dhe shumë i vështirë për t’u ndërprerë. Këtu përfshihet një element i fiksimit. Jeni të angazhuar në një lloj sjelljeje që ndiheni të fiksuar ta bëni.

Sidoqoftë, Fagerstrom këmbëngul se të kesh varësi nuk duhet domosdoshmërish të jetë ndaj një “droge”, por mund të jetë duke luajtur, tërhequr flokët, ngrënë thonjtë etj.

Për të është e vështirë të imagjinohet se do të na shpëtojë nga nikotina pa ndonjë mënyrë tjetër që do të zërë vendin e saj. Dhe sipas Fagerstrom nikotina është shumë më pak e dëmshme nga sa mendojnë shumica.