24 orë+

Rruga e vetme e Donald Trumpit për triumf në presidencialet amerikane

Donald Trump është, pa diskutim, një person i dobët – dhe i qartë – që shkon në zgjedhjet e së martës. Por, një gjuajtje e largët nuk është një goditje e lirë.

Dhe ka një hartë elektorale disi të besueshme, e cila e dërgon atë në 270 vota elektorale dhe një mandat të dytë, raporton CNN.

Reklamo bizensin tuaj ketu

Jepi Trumpit 125 votat elektorale që janë fort në kampin e tij, të përqendruara në shtetet e Plains të epërm dhe në Jug.

Pastaj jepini atij shtete që tradicionalisht kanë favorizuar republikanët në nivelin presidencial: Texas (38 vota elektorale), Georgia (16), Ohio (18) dhe Arizona (11). Kjo e çon Trumpin në 208 vota elektorale, transmeton Telegrafi.

Asnjë republikan nuk ka fituar Shtëpinë e Bardhë në gati një shekull pa fituar Floridan dhe që Trump të fitojë, ai ka nevojë edhe për “Shtetin e Diellit” – dhe 29 votat e tij elektorale – e cila e çon Trumpin në 237 vota elektorale.

Dhe ndërsa sondazhet tregojnë se Iowa (6) dhe North Carolina (15) janë mjaft afër, Trump i fitoi të dy në vitin 2016. Kjo është 258 vota elektorale.

Në atë moment, gjithçka do të vinte në Pensilvani, i cili duket të jetë shteti që Trumpi e mbajti në vitin 2016 ku ka shanset më të mira për të fituar përsëri. Me fitoren në Pennsylvania, republikani arrin 278 vota elektorale dhe një mandat i dytë është i tij.

Po, skenari i mësipërm ka shumë “nëse” në të. Dhe do të kërkonte që Trump të lozte sikur katër vjet më parë. Por nuk është e pamundur të imagjinohet se ndodh – edhe nëse është larg skenarit më të mirë.