Maqedoni

Rriten pagat e mjekëve dhe personelit shëndetësor

Nga muaji shkurt mjekët specialistë do të marrin paga më të larta për 25%, përkatësisht 10 mijë deri në 12 mijë denarë më shumë. Pagat e Infermierëve dhe laborantëve do të rriten për 10% ndërsa mjekët e përgjithshëm në Spitalet shtetërore do të marrim pagë më të lartë për 15%. Në rritje janë përfshirë edhe punëtorët shëndetësor me 5% ndërsa jashtë kësaj rritje mbetën administratorët dhe personeli ndihmës teknik. Ministri i Shëndetësisë tha se rritja e pagave të administratës dhe ndihmësve teknikë do të diskutohet vitin e ardhshëm.

Tani paga e mjekut specialist në Qendrën Klinike, në Klinikat kirurgjike dhe interne do të arrijë 100,000 denarë, ndërsa te dikush do të tejkalohet. Paga mesatare e mjekut specialist në Spitalet e përgjithshëm do të jetë diku në mes 85 – 88.000 denarë së bashku me kujdestaritë dhe varësisht nga numri i kujdestarive shumë lehtë mund të arrihet edhe në 100,000 denarë. 1:28 Nuk do t’i lëmë të gjithë ata të cilët deri më tani nuk  morën rritje të rrogave këtu mendoj për personelin ndihmës teknik si dhe administratën që punon në sektorin e Shëndetësisë , do të jetë lëndë diskutimi gjatë vitit të ardhshëm- deklaroi Venko Filipçe, Ministër i Shëndetësisë.

Mbetemi të detyruar së bashku me ministrinë për personelin ndihmës teknik  dhe për personelin administrativ, patjetër të luftojmë që edhe ata të përfshihen në rritjen e pagave- tha Goran Begoviq, Kryetar i Sindikatës së Qendrës Klinike.

Rritja e pagave është kërkuar nga Sindikalistët disa herë përmes protestave, si njëri ndër kushtet për ndalimin e ikjes së mjekëve nga Maqedonia. Vendi radhitet ndër shtetet ku ikja e mjekëve të rinj si dhe atyre me përvojë është shumë e lartë. Pos pagave ata ankohen edhe për kushtet e këqija nëpër Spitale e Klinika, ndërkaq dhuna e ushtruar ndaj tyre ka qenë njëri nga shkaqet që kanë detyruar shumë mjekë të shkëputen nga profesioni.

 Vjollca Aliti   

Loading…