Teknologji

Punëdhënësi – spiun/ Tesla punësoi një kompani për të monitoruar punonjësit e saj

Në 2017-2018, ndërsa disa punonjës të Tesla-s

Në 2017-2018, ndërsa disa punonjës të Tesla-s po përpiqeshin të krijonin një sindikatë në uzinën e kompanisë në Fremont, Kaliforni, Elon Musk punësoi një firmë konsulence, MWW PR, për t’i spiunuar.Më konkretisht, misioni i MWW PR ishte të monitoronte atë që punonjësit e Tesla shkruanin në grupe të ndryshme në Facebook, si dhe në faqet e tjera të mediave sociale në lidhje me përpjekjet e sindikatës për të kryer një anketë me drejtuesit e sindikatave.

Vihet re se drejtori i komunikimeve globale të Teslës në atë kohë, Dave Arnold, kishte punuar në MWW për rreth 4 vjet nga 2011 deri në 2015 si zëvendëspresident.

Tesla dhe Elon Musk kanë qenë në mosmarrëveshje me përfaqësuesit e sindikatave për vite me radhë. Në vitin 2017, industria e njohur e makinave shkarkoi aktivistin sindikal Richard Ortiz. Një vit më vonë, në 2018, një postim i Musk në Twitter “dëshmoi” se Tesla po shkelte ligjet federale të punës. Këshilli Kombëtar i Punës më pas urdhëroi Teslën të ripunësonte Ortiz-in, duke i kërkuar Musk-ut të fshinte postimin e tij në Twitter. Musk apeloi vendimin në gjykatën administrative dhe fitoi.

“Ka arsye specifike pse kompanitë monitorojnë atë që punonjësit e tyre postojnë në internet ,” tha profesori i UCLA John Villasinor për CNBC. Në të kundërt, Jennifer M. Gritzel, profesoreshë e asociuar në Universitetin e Sirakuzës, kërkimi i së cilës fokusohet në propagandë dhe media sociale, thotë se kompanitë nuk duhet të cenojnë të drejtat e punonjësve të tyre, veçanërisht të drejtën e tyre për të debatuar ose krijimin dhe pjesëmarrjen e sindikatave.

Ndërsa provat për gjurmimin e punonjësve të internetit nga Tesla janë të vjetruara, ato janë rishfaqur ndërsa ekspertët kërkojnë të kuptojnë më mirë qëllimet e CEO Elon Musk në mediat sociale. Kujtojmë se së fundmi, Musk ofroi 44 miliardë dollarë për të blerë Twitter.