Lajme

Politikani serb: Vuçiqi ka problem me të kaluarën e tij, politika e jashtme e Serbisë është çorientuese

Në politikat e saj kryesore ndaj Bashkimit Evropian, Kosovës, Lindjes dhe Perëndimit, Serbia nuk ndjek një politikë, por kryesisht reagon dhe varet nga ajo që do të bëjë dikush tjetër, e cila është arsyeja pse ajo qëndron akoma në të gjitha frontet, tha kryetari i Lëvizjes për Ndërtimin e Shtetit, Sllobodan Samarxhiq.

Ai vlerësoi se politika e jashtme e Serbisë është e çorientuar, “sepse nuk mund ta përcaktoni strategjinë e saj politike”.

“Nuk është çështja e Lindjes apo e Perëndimit. Ju mund t’i bëni të dyja, por ju keni strategji”, tha Samarxhiq, i cili beson se politika në Serbi po zhvillohet ad hoc, siç është e përshtatshme për presidentin serb Aleksandar Vuçiq.

Ai e ilustroi këtë me shembullin e Marrëveshjes së Washingtonit dhe detyrimin e Serbisë për ta zhvendosur ambasadën në Jerusalem deri më 1 qershor.

Politika duhet të ndiqet në mënyrë aktive, në mënyrë që të lirojë hapësirë ​​për veten tuaj hap pas hapi, por një rezultat pozitiv është i rëndësishëm”, tha Samaxhiq.

Si ish-ministër për Kosovën dhe Metohinë, ai shpjegoi se Perëndimi mendoi se se njohja e Kosovës do të përfundonte deri në 2014, 2015 ose 2016.

Shtetet e Bashkuara nuk do të merren shumë me rajonin në periudhën e ardhshme, parashikoi ai dhe e krahasoi “ndërhyrjen” e tyre këtu me “lëvizjen e një elefanti në një dyqan qelqi”.

“Kur bëhet fjalë për kufijtë dhe pakicat etnike, ata nuk dinë ta bëjnë këtë, ata nuk kanë përvojë historike”, theksoi Samarxhiq, duke folur për Kosovën.

Kur u pyet për letrën dokumentin për ndryshimin e kufijve në Ballkan, ai tha se ajo ishte një tullumbace prove, të cilën dikush e lëshoi.

Ai tha për Vuçiqin se ka një problem me të kaluarën, sepse ai ishte në partinë që udhëhoqi politikën më radikale, ndërsa tani, “për të ndryshuar pallton, ai jep gjithçka, dhe kurrë nuk kërkon asgjë”.