Shëndetësi

Omicron apo thjesht ftohje? Këto simptoma po ngatërrojnë edhe vetë mjekët


23
nëntor
2021,
një
variant
i
ri
i
Koronavi


23
nëntor
2021,
një
variant
i
ri
i
Koronavirusit,
u
identifikua
nga
Organizata
Botërore
e
Shëndetësisë.
Mjekët
afrikanë

Botsvana-s,
vendi
ku
edhe
u
shfaq
për
herë

parë,
e
konsideruan

rrezikshëm
për
shkak

numrit

lartë

mutacioneve,
plot
30

tilla

proteinën
“spike”,
dhe
rezistencës

lartë
ndaj
sistemit
imunitar. 
Sipas
tyre
simptomat
e
Omicron,
janë

ndryshme
nga
variantet
e
mëparshme.fundmi,
një
grup
shkencëtarësh
britanikë
kanë
studiuar
shenjat
e
zakonshme

tij,

cilat përfshijnë
dhimbje

fortë
fyti,
një
kollë

thatë

vazhdueshme,
lodhje
ekstreme,
dhimbje
muskulore
dhe
djersitje.
Madje
sipas
tyre,
mund

jetë
e
vështirë

bëhet
dallimi
midis
COVID-19
dhe
ftohjes

zakonshme
pa
testim
PCR.


Dhimbja
e
kokës 

Sipas
shkencëtarëve
dhimbja
e
kokës
për
shkak

COVID,
shfaqet


dy
anët
e
saj
dhe
jo

një
zonë,
mund

zgjasë

shumë
se
tre
ditë
dhe
ka
tendencë

jetë
rezistente
ndaj
qetësuesve

zakonshëm.


Rrjedhje
hundësh 

Rrjedhja
e
hundëve
është
simptoma
e
dytë

e
zakonshme
e
raportuar
pas
dhimbjeve

kokës,
me
gati
60%

atyre

rezultuan
pozitivë
me
Omicron.


Dhimbje
fyti 

Shumë
njerëz
me
Covid
ankohen
se
kanë
dhimbje

fytit

i
ngjajnë
atyre
kur
jeni
thjesht

ftohur.
Dhimbja
e
fytit
e
lidhur
me
Covid
ka
tendencë

jetë
e
fortë
dhe
nuk
zgjat

shumë
se
pesë
ditë,
kështu

një
dhimbje
shumë
e
fortë
e
fytit

zgjat

shumë
mund

jetë
diçka
tjetër.


Humbja
e
nuhatjes 

Ky
mbetet
treguesi

i
fortë
i
infeksionit
Covid,
pavarësisht
nga
mosha,
gjinia
apo
ashpërsia
e
sëmundjes
tek
një
person.
Ndërsa

sëmurët
mund

mos
e
humbin
plotësisht
shqisën
e
nuhatjes,
ajo
mund

ndryshojë
dhe
ata
mund

mos
jenë

gjendje

nuhasin
gjërat
me
një
aromë

fortë.
Mund

ndikohet
edhe
shqisa
e
shijes.