Lajme

OBSH: Shqipëria me rritje të rasteve të turbekulozit, shumica meshkuj

58 milionë janë jetët e shpëtuara midis vit

58 milionë janë jetët e shpëtuara midis viteve 2000 dhe 2018 nga përpjekjet globale për t’i dhënë fund sëmundjes së turbekulozit.

Sipas raportit më të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetit, 10 milion raste janë shtuar me këtë sëmundje vetëm vitin e shkuar, ndërsa humbën jetën 484 mijë njerëz përgjatë 2018.
Ndërsa theksohet se përdorimi i drogave dhe infektimi me HIV është shtuar në mesin e njerëzve të prekur nga kjo sëmundje, gjithashtu OBSH thekson se ndonëse janë zhvilluar kura, mijëra njerëz vdesin çdo vit kudo në botë.

Sa i përket të dhënave të përditësuara për vitin 2018 për Shqipërinë, theksohet se ka pasur raste në rritje dhe se numri i të prekurve gjatë vitit të shkuar ishte plot 440.

Të dhënat tregojnë sakaq se 73% e të prekurve janë burra dhe 26 % janë gra. Gjithashtu, raporti tregon se, në fund të këtij viti, për Shqipërinë do të merren evidenca të reja.

OBSH: Të dhëna të reja mbi tendencat e tuberkulozit në 202 vende

Turbekulozi (TB) mbetet një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë botën. Miliona njerëz vazhdojnë të sëmuren nga TB çdo vit. Raporti Global i TB-së 2019 siguron një vlerësim gjithëpërfshirës dhe të azhurnuar të epidemisë së TB-së, dhe progresit në përgjigje, në nivele globale, rajonale dhe të vendit. Ajo përmban të dhëna për tendencat e sëmundjes dhe përgjigjen ndaj epidemisë në 202 vende në botë.

Raporti Global përfshin tendencat në incidencën e TB dhe vdekshmërinë, të dhëna për zbulimin e rasteve dhe rezultatet e trajtimit për TB, TB me rezistencë ndaj multidrugëve (MDR-TB), TB / HIV, parandalimin e TB, mbulimin universal të shëndetit si dhe financimin. Ajo paraqet përparim drejt synimeve të përcaktuara në takimin e parë të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara të nivelit të lartë mbi TB në vitin 2018, që mblodhi krerët e shteteve, si dhe objektivat e Strategjisë së TBB-së Fundi të OBSH-së dhe Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Raporti gjithashtu përfshin një përmbledhje të mbledhjeve për diagnostikimin e ri të TB, ilaçet dhe vaksinat. Për më tepër, ai përshkruan një kornizë monitorimi që përmban të dhëna për treguesit SDG që mund të përdoren për të identifikuar ndikimet kryesore në epideminë e TB në nivel kombëtar dhe të informojë veprimet shumë sektoriale të kërkuara për t’i dhënë fund epidemisë së TB. /Monitor/


Etiketa: , , ,