Shëndetësi

Nuk është një variant i ri i COVID, çfarë sëmundje është ‘Flurona’ që po përhapet me shpejtësi

Fillimi
i
vitit
2022
ka
sjellë
shqetësime

r

Fillimi
i
vitit
2022
ka
sjellë
shqetësime

reja
për
shëndetin
publik

botë.
Kjo
pasi

disa
shtete

botës
tashmë
janë
identifikuar
raste

qytetarëve,

cilët
janë

infektuar


njëjtën
kohë
me
COVID-19
si
dhe
me
grip
stinor.
Për

përshkruar
gjendjen
e
pacientit

është
i
infektuar
me
këto
dy
viruse


njëjtën
kohë,

botë
është
duke
u
përdorur
termi
Flurona.


Sipas
asaj

është
shkruar
deri

tani,
Flurona
nuk
është
ndonjë
variant
i
ri
i
koronavirusit
e
as
një
sëmundje
e
veçantë.
Edhe
pse
fjala
“Flurona”
është
relativisht
e
re,
infektimet
me
COVID-19
dhe
grip
stinor


njëjtën
kohë
nuk
janë

reja.
Rastet
e
para
me
Flurona
janë
zbuluar

vende

ndryshme

botës
duke
përfshirë
Shtetet
e
Bashkuara,
Izraelin,
Brazilin,
Filipinet
dhe
Hungarinë.

Ëashingtion
Post
raporton
se
përderisa
shumë
vende
ndjekin
rastet
e
koronavirusit
dhe
gripit,
duket
se
ka
pak

dhëna
se
sa
njerëz
i
kanë
këto
dy
viruse


njëjtën
kohë.
Derisa
çdo
ditë
e

shumë
po
shfaqen
raste

reja

infeksionit

dyfishtë,
ekspertët
e
shëndetit
dhe
mjekët
theksojnë
se
vaksinat
kundër
koronavirusit
dhe
gripit
mbeten
mënyra

e
mirë
për
t’u
mbrojtur
nga
infeksionet
e
rënda.


Çfarë
dihet
për
rastet
me
Flurona?

Rasti
i
parë
i
gjurmuar

Izrael
i
një
personi

infektuar
me
COVID-19
dhe
me
grip
stinor


njëjtën
kohë
u
konfirmua
nga
Ministria
e
Shëndetësisë
e
këtij
vendi

martën

4
janar
2022,
duke
ngritur
shumë
pikëpyetje
se
si
dy
viruset
mund

ndikojnë
te
dikush

është
i
infektuar
me

dy
viruset


njëjtën
kohë.

Pacientja,
një
grua
shtatzënë
e
pavaksinuar
rreth
30
vjeçe,
u
lirua

enjten

5
janar
“në
gjendje

mirë

përgjithshme”,
tha

një
deklaratë
spitali
Beilinson

Petah
Tikva,
raporton
CNN.
“Kjo
është
nëna
e
parë

u
diagnostikua
me
grip
dhe
koronavirus

Beilinson.
Ne
e
trajtuam
atë
me
një
kombinim
ilaçesh

synon,
si
koronën,
ashtu
edhe
gripin,”
tha

deklaratë
Arnon
Ëiznitzer,
drejtor
i
Departamentit
për
Gratë

Beilinson.

Shpërndarja
e
gripit

dy
vitet
e
kaluara,
sipas
ekspertëve,
është
frenuar
për
shkak
se
shumë
qeveri

botë
kishin
vendosur
masa
kufizuese

luftën
e
tyre
ndaj
COVID-19.
Lirimi
i
masave
dhe
mospërdorimi
i
maskave
mbrojtëse

muajt
e
fundit,
sipas
tyre,
ka
ndikuar


shtohen
rastet
me
variantet
e
COVID-19,
si
dhe
me
grip
stinor.
Ata
parashohin
përhapje

shpejtë

gripit
edhe
për
shkak

takimeve
familjare
dhe
tubimeve

ndryshme
gjatë
festave

fund

vitit.


Shpjegimi
i
OBSH-së:

Organizata
Botërore
e
Shëndetësisë

(OBSH)
thotë
se

dy
viruset,
si
koronavirusi
ashtu
edhe
gripi
stinor,
mund

kenë
simptoma

njëjta
dhe
mund

jenë
fatale
për
njerëzit.

“Të
dy
viruset
ndajnë
simptoma

ngjashme,
duke
përfshirë
kollën,
rrjedhje
hundësh,
dhimbje

fytit,
ethe,
dhimbje
koke
dhe
lodhje.
Njerëzit
mund

kenë
nivele

ndryshme

sëmundjes
si
me
COVID-19,
ashtu
edhe
me
grip.
Disa
mund

mos
kenë
simptoma,
mund

kenë
simptoma

lehta
ose
sëmundje

rënda.
Si
gripi,
ashtu
edhe
COVID-19
mund

jenë
fatale”,
thotë
OBSH-ja.

Sa
i
përket
shpërndarjes,
OBSH-ja
thotë
se

dyja
viruset,
si
COVID-19,
ashtu
edhe
gripi,
përhapen
thuajse

mënyrë

njëjtë,
kur
një
person
i
infektuar
kollitet,
teshtin,
flet,
këndon
ose
merr
frymë.
Spërkalat
e
personit

infektuar,
sipas
OBSH-së,
mund
përfundojnë

sytë,
hundën
ose
gojën
e
njerëzve

janë
afër,
zakonisht
brenda
një
metri
nga
personi
i
infektuar,
por
ndonjëherë
edhe

larg.

Njerëzit,
gjithashtu,
mund

infektohen
me
COVID-19
dhe
me
grip
duke
prekur
sipërfaqe

kontaminuara,

pas
duke
prekur
sytë,
hundën
ose
gojën
pa
i
pastruar
duart.
Sipas
OBSH-së,

gjitha
moshat
mund

infektohen
me
virusin
COVID-19
dhe
virusin
e
gripit
stinor,
por


rrezikuarit
janë

moshuarit,
njerëzit
me
sëmundje
kronike,
njerëzit
me
kushte
imunosupresive
si
HIV/AIDS,
pacientët

marrin
kimioterapi
ose
steroide,
ose
ata

vuajnë
nga
sëmundjet
malinje.

Punonjësit
e
kujdesit
shëndetësor
thuhet
se
janë

rrezik

lartë
për
t’u
infektuar
nga
COVID-19
dhe

rrezik

lartë
për
t’u
infektuar
nga
gripi
stinor.
Ndërkohë

shtatzënat
dhe
ato

kanë
lindur
kohët
e
fundit
janë

rrezik

lartë
për

përjetuar
grip

rëndë
dhe
COVID-19

rëndë.

Një
qytetar
i
Maqedonisë

Veriut
i
cili
kishte
udhëtuar
nga
Shtetet
e
Bashkuara

Amerikës
u

personi
i
parë

këtë
shtet

u
zbulua
se
ishte
i
infektuar


njëjtën
kohë
me
COVID-19
si
dhe
me
grip
stinor.
Ndërkohë,

mërkurën,

5
janar,
Ministria
e
Shëndetësisë
e
Maqedonisë

Veriut
njoftoi
edhe
për
tri
raste
tjera

qytetarëve

infektuar
me
Flurona.

Sipas
Ministrisë

Shëndetësisë

Maqedoni

Veriut,
rasti
i
parë
është
zbuluar

Kërçovë
nga
një
klinikë
private
te
një
person
i
moshës
26
vjeç,
i
cili

31
dhjetor
kishte
udhëtuar
nga
Shtetet
e
Bashkuara

Amerikës.
Kurse,
tri
rastet
e
tjera
janë
regjistruar

Shkup.
Gjendja
shëndetësore
e

infektuarve
raportohet
se
është
e
qëndrueshme.

“Bazuar

anketën
epidemiologjike,
personi

fjalë
ishte
i
vaksinuar
me
dy
doza

vaksinave.
Pas
detektimit

infektimit
pacienti
ndodhet

shtëpinë
e
tij
për
trajtim
mjekësor

gjendje
stabile
shëndetësore”,
thuhet

njoftimin
e
Ministrisë

Shëndetësisë

Maqedonisë

Veriut.
Sipas
Institutit

Shëndetit
Publik

Maqedoni

Veriut,
Flurona
manifestohet
me
simptoma

koronavirusit
dhe
gripit
stinor.
Javëve

fundit
Kosova
është
përballur
me
një
fluks

rritje

rasteve
me
grip
stinor.


pjesën
e
dytë

muajit
dhjetor

vitit

kaluar
Instituti
Kombëtar
i
Shëndetësisë
Publike
i
Kosovës,
raportoi
për

shumë
se
15
mijë
persona

prekur
nga
gripi
stinor
vetëm
brenda
dy
muajve

vend.
Sipas

dhënave

IKSHPK-së,
nga
15,786
raste
me
grip,
2,498
janë
cilësuar
si
infeksione
respiratore
akute
dhe
69
me
infeksion

rëndë
respirator
akut.
Zyrtarët
e
IKSHPK-së
kishin
thënë
se
gripi
stinor
nuk
e
ka
arritur
ende
pragun
epidemik,
porse
vërehej
intensitet
i
shtuar
i
rasteve.
Numri

i
madh
i
personave

prekur
ishin

moshës
15
deri

29
vjeç,
pasuar
nga
fëmijët
e
moshës
5
deri

14
vjeç.

Kosova
deri

tani
nuk
ka
regjistruar
asnjë
rast

infektimit

dyfishtë
me
COVID-19
dhe
grip
stinor,
porse
ka
identifikua
nëntë
raste

variantit
Omicron.
Omicron
është
shndërruar

variant
dominues
javëve

fundit,
gjë

bëri

gjatë
fundvitit
shumë
shtete

botë

vendosin
masa
kufizuese.

Disa
shtete
përveç

mbyllën
shkollat,
e
bënë

domosdoshme
mbajtjen
e
maskës

ambiente

mbyllura
dhe

publik.
Gjatë
festave

fundvitit,
sidomos

vendet
evropiane,
u
ndaluan
tubimet
e
shumë
personave,
ndërkohë
u
ndaluan
një
sërë
aktivitetesh
kulturore.
Përhapja
e
shpejtë
e
variantit
Omicron
bëri


pezulloheshin
mijëra
fluturime

mbarë
botën
pasi
infektimet
prekën
stafin
e
kompanive
ajrore,
gjë

shkaktoi
telashe

shumta
për
qytetarët

ishin
nisur
për
pushime
apo
për

festuar
me
familjarët
e
tyre.