Shëndetësi

Një grua 100-vjeçare në Australi shkon në palestër pesë herë në javë (Video)

Edna Sheppard është një grua 100-vjeçare që i

Edna Sheppard është një grua 100-vjeçare që i pëlqen ushtrimet dhe kjo duket, pasi edhe në këtë moshë ajo vazhdon të ushtrohet pesë herë në javë, duke dëshmuar në praktikë se mosha është vetëm një numër.Gruaja e moshuar ka qenë anëtare besnike e ‘Broadmeadows Aquatic and Leisure Center’ në veri të Melburnit për 40 vjet.

Pavarësisht moshës së saj, Edna mund të bëjë shtytje të plota, ulje-ngritje, dërrasa, mbledhje me shtangë dhe ushtrime duke mbajtur pesha 5 kg në secilën dorë.

“Më pëlqejnë ushtrimet, më bëjnë të ndihem mirë dhe është e rëndësishme të mbaj trupin tim në lëvizje”, tha Edna.

Në vitet 1980, kur burri i saj i ndjerë Max doli në pension në të 60-at, ajo “nuk donte të ulej në shtëpi dhe të mos bënte asgjë”, kështu që vendosi të paguante për anëtarësimin e të dyve në palestër.

Gruaja shkon në palestër çdo ditë nga e hëna në të premte. “Ne bëjmë pesha dhe të gjitha llojet e ushtrimeve në dysheme, të cilat më pëlqejnë”, tha ajo.

Nga mosha tre vjeçare deri në vitet e adoleshencës, Edna-s i pëlqente të kërcente, tha ajo.

Ajo bënte not dhe Zumba

Në vitet e mëparshme Edna merrte pjesë në tetë klasa në javë, duke përfshirë notin dhe Zumba.

Në ditët kur nuk ka dëshirë të stërvitet, ajo ende vesh atlete dhe viziton palestrën për të paktën një stërvitje.

“Unë po bëj më të mirën, duhet të dini se çfarë mund të bëni dhe çfarë nuk mund të bëni ndërsa rriteni”, tha ajo.

Gjatë bllokimit të Covid, kur palestrat u mbyllën, Edna ushtrohej në shtëpi.

Këshillat e saj për jetëgjatësinë

Këshilla e saj për njerëzit është që të përpiqen shumë, të mos qëndrojnë në vend dhe të kuptojnë trupin e tyre.

“Sigurohuni që të dini se çfarë mund të bëni dhe çfarë nuk mund të bëni, nuk është mirë ta shtyni veten apo ta lëndoni atë ”, theksoi ajo.

Kur u pyet se cili është sekreti për të jetuar një jetë të gjatë dhe të lumtur, Enda tha se “çështja kryesore është të kujdesesh për trupin tënd dhe të jesh i sjellshëm”.

“Unë kurrë nuk kam pirë duhan apo alkool dhe gjithmonë kam bërë ushtrime sa më shumë që kam mundur”, tha ajo. “Gjithmonë jam përpjekur të jem i mirë me njerëzit dhe të bëj gjëra për të tjerët”, përfundoi ai.