Shëndetësi

Ndikon në sistemin imunitar dhe lufton sëmundjet/ Përfitimet e vajit të farës së zezë

Vaji i farës së zezë është i njohur për përfiti

Vaji i farës së zezë është i njohur për përfitime të shumta shëndetësore.Vaji i farës së zezë (Nigela Sativa) ka një përdorim të gjerë rreth 2500 vjeçar dhe gjurmët e përdorimit të tij janë gjetur në qytetërimet e lashta greke dhe egjiptiane. Sot, vaji i farës së zezë konsiderohet si një ilaç universal dhe i jashtëzakonshëm për mirëqënien.

Vaji i farës së zezë ka efekte të mrekullueshme, sidomos ndaj sëmundjeve që burojnë nga dobësia dhe inefiçenca e sistemit imunitar.

Më poshtë po iu sjellim disa nga përfitimet e vajit të farës së zezë

1-Ulja e presionit të lartë të gjakut : Marrja e ekstraktit të farës së qimnonit të zi për dy muaj ka treguar se ul presionin e lartë të gjakut tek njerëzit.

2-Ulja e kolesterolit të lartë : Marrja e vajit të farës së zezë është treguar se ul kolesterolin e lartë. kolesteroli i lartë janë përbërje në acide yndyrore të shëndetshme që mund t’ju ndihmojnë të mbani nivelet më të shëndetshme të kolesterolit. Shembuj të këtyre acideve yndyrore përfshijnë acidet linoleike dhe acidin oleik. Nivelet e vajrave mund të ndryshojnë në varësi të vendit ku rriten farat e zeza. Njerëzit gjithashtu mund të shohin rezultatet kur konsumojnë farat e grimcuara.

3-Përmirësimi i simptomave reumatike të artritit : Konsumimi i vajit të farës së zezë mund të ndihmojë në uljen e simptomave inflamatore reumatizmale.

4-Ulja e simptomave të astmës : Efektet anti-inflamatore të vajit të farës së zezë mund të shtrihen në përmirësimin e simptomave të astmës. Efekti i tij në zvogëlimin e inflamacionit në rrugët e frymëmarrjes mund të ndihmojë gjithashtu në simptomat e bronkitit.

5-Problemet me stomakun: Konsumimi i farës së zezë shoqërohet me lehtësimin e dhimbjeve në stomak dhe ngërçeve. Vaji mund të ndihmojë në uljen e gazit, fryrjen e stomakut dhe incidencën e ulcerave gjithashtu.