Lajme

Murati sqaron vendimin për shtesat e pensioneve bazike

Ministri i Financave dhe Transfereve, Hekuran Murati, ka sqaruar vendimin e djeshëm të marrë në mbledhjen e Qeverisë për shtesat e ndara për skemat pensionale dhe sociale.

Ai përmes një postimi në Facebook ka thënë se nga pakoja prej 20 milionë euro e miratuar në qeveri, pjesa më e madhe e saj, 8.5 milionë euro janë ndarë për të mbështetur skemat e pensioneve që marrin nën 100 euro, si dhe familjet në asistencë sociale.

Ndërkaq sa u përket shtesave për pensionet bazike, Murati ka thënë se qeveria e kaluar në kohë fushate, kishte marrë vendim për të ndarë nga 30 euro për vetëm tre muaj (janar, shkurt dhe mars), dhe pas marsit e tutje, shtesat ishte paraparë të ndalen në tërësi.

“Me pakon e re, kemi shtuar 8.5 milion euro, aty ku qeveria e kaluar kishte buxhetuar 0 euro shtesa. Pra për muajt prill e tutje, nuk ka pasur shtesa të planifikuara. Krejt çka do të merrnin pensionistët pa vendimin e djeshëm të qeverisë, do të ishte shuma prej 75 ose 90 eurove, ashtu siç është e planifikuar në buxhetin e vitit 2021, të miratur në Kuvend. Ministria e Finacave, Punës dhe Transfereve, ka paraparë që për kategoritë e skemave pensionale që marrin nën 100 euro – e këtu ka kategori me 75 euro dhe me 90 euro – të aplikohet një shtesë, asisoj që shuma totale e pensionit me gjithë shtesën të jetë 100 euro”, ka shkruar ai.

Këto shtesa, sipas tij, do të vazhdojnë përgjatë tërë vitit, njësoj sikurse mbështetja për përfituesit e asistencës sociale.

Ndërkaq vendimi për ndaljen e shtesave për pensionet bazike është kritikuar nga opozita. PDK-ja e AAK-ja e kanë quajtur jonjerëzore e skandaloz këtë vendim.