Kult

Misteri i portreteve magjepsëse të Egjiptit të lashtë (FOTO)

Ndërsa portretet e lashta të egjiptianëve ka

Ndërsa portretet e lashta të egjiptianëve kanë qenë prej kohësh objekt kurioziteti, rreth tyre ekziston vetëm një sasi minimale informacionesh. 

Shumë pyetje kanë mbetur që kur u zbuluan nga arkeologët përreth qytetit egjiptian të Fayum-it në fund të viteve 1800.

Kush i pikturoi? Cilat pigmente dhe substrate përdorën artistët, dhe ku u blenë këto materiale? A ishin pikturat e bëra gjatë jetës së subjektit apo pas vdekjes  së tij?

Në 2003, konservatorja, Marie Svoboda e ktheu në misionin e saj zbulimin e këtyre mistereve.

Kohët e fundit ajo u bashkua me radhët e Muzeut Getty në Los Angeles, dhe ndërsa koleksioni i institucionit ishte i pasur dhe i përhapur, një grup i vogël prej 16 punimesh tërhoqi vëmendjen e saj.

Fytyrat e pikturuara në mënyrë të detajuar në këto piktura, të njohura si portrete mumjesh, datojnë nga 100 deri në 250 pas Krishtit. Dhe kërkimet për informacione rreth tyre ende vazhdojnë.

/syri.info/ KultPlus.com