Shëndetësi

Mëlçia e dhjamosur tek njerëzit pa probleme me peshën – Hulumtimet zbulojnë se sa e rrezikshme është

Njerëzit me peshë normale që vuajnë nga sëmund

Njerëzit me peshë normale që vuajnë nga sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje kardiovaskulare sesa ata që janë mbipeshë ose obezë, sipas një studimi të ri. Ky studim do të prezantohet në Javën Digestive (DDW) dhe i shton një dimension tjetër gjasave për sëmundje të zemrës.“Ekipi ynë mendoi se njerëzit me një BMI normal do të kishin një prevalencë më të ulët të ndonjë sëmundjeje metabolike ose kardiovaskulare, kështu që ne u befasuam kur gjetëm këtë lidhje me sëmundjet kardiovaskulare”, tha Karn Wijarnpreecha, hulumtues kryesor dhe studiues në Universitetin e Miçiganit. “Shumë shpesh, ne anashkalojmë pacientët me sëmundje normale të mëlçisë yndyrore joalkoolike, sepse supozojmë se rreziku i sëmundjeve më serioze është më i ulët se ata që janë mbipeshë ose obezë. Por kjo mënyrë e të menduarit mund t’i vërë këta pacientë në rrezik”.

Edhe pse sëmundja e mëlçisë dhjamore joalkoolike, pra grumbullimi i yndyrës në mëlçi, ndodh më shpesh te personat mbipeshë ose obezë, nuk bëjnë përjashtim personat me peshë normale. Megjithatë, ka pak material kërkimor për këtë njësi të popullsisë me këtë gjendje.

Për këtë arsye, studiuesit kryen një studim retrospektiv të 10,000 të rriturve të diagnostikuar me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD) të cilët u shtruan në spital në Universitetin e Michiganit nga 2012 deri në 2021 për të krahasuar Prevalencën e cirrozës së mëlçisë, sëmundjeve kardiovaskulare, sëmundjeve metabolike dhe sëmundjet kronike të veshkave sipas indeksit të masës trupore të pacientit si më poshtë:

i dobët (BMI = 18,5 deri në 24,9)

mbipeshë (BMI = 25-29,9),

i trashë i kategorisë 1 (BMI = 30-34,9)

kategoria obeze 2-3 (BMI = 35- <40).

Pacientët e dobët u zbulua se kishin një prevalencë më të ulët të cirrozës së mëlçisë, diabetit mellitus, hipertensionit dhe dislipidemisë, tregoi një prevalencë më të lartë të sëmundjeve vaskulare periferike, sëmundjeve cerebrovaskulare dhe çdo sëmundje kardiovaskulare. Në fakt, pamja e tyre tek këta pacientë nuk është ndikuar nga mosha, gjinia, përkatësia etnike, duhanpirja, diabeti, hipertensioni dhe dislipidemia, sipas analizave të mëtejshme të të dhënave.

Pas këtyre rezultateve subversive, studiuesit planifikojnë të vazhdojnë kërkimet që do të fokusohen te pacientët e dobët në një afat të gjatë për të përcaktuar nëse ata janë në rrezik më të lartë për sëmundje kardiovaskulare si rezultat i sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike.

Së fundi, studiuesit inkurajojnë mjekët që të mos anashkalojnë pacientët e dobët me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike dhe efektet që mund të ketë në shëndetin e tyre, të ngjashme me ato të mbipeshës dhe obezëve.