Opinione

Letër publike Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Ramës

Si Kryeministri i Shqipërisë, ty Edi Rama tu ës

Si Kryeministri i Shqipërisë, ty Edi Rama tu është kundërpërgjigjur presidentit serb Aleksandër Vuciq që tha se Beogradi është duke realizuar negociata për Kosovën me Perëndimin e jo me shqiptarët.

“Presidenti Vuciq i mbron interesat e Serbisë sipas këndvështrimit të tij. Mund të thotë nuk negocioj me shqiptarët negocioj me perëndimin, por nuk ka shanse që të negocioj me perëndimin për shqiptarët. Ajo që unë lexoj në këto rreshta më duhet ta them hapur se s’ka këtu kohë është fatkeqësia që ne shpesh herë na ka ndjekur në historinë tonë që kur është dashur që të jemi një kemi humbur raste historike dhe i kemi bërë gropën vetes sepse nuk negociojmë me njeri tjetrin dot”,  Rama

Këta tre rreshta e fundit, çka do thotë për ty?! Apo po e paralajmron Vuçiqin ,Serbinë dhe Rusin se  historija e Shqiptarë po na djek si më parë që kemi humbur hitorinë dhe i kemi bërë gropën vetit?!

Si Kryeministri i Shqipërisë ka thënë se Vuciq mund të shkojë në perëndim e në lindje, madje edhe në hënë, mirëpo, në fund do të ulet të dialogojë me Kosovën.

“Nëse ne jemi një presidenti i Serbisë mund të shkojë në perëndim, mund të shkojë në lindje mund të shkojë në hënë po të dojë, në fund të do ulet me ne dhe kur them me ne do të ulet me autoritetet legjitime të shtetit sovran të Kosovës që e njeh apo nuk e njeh ai është sovran dhe i paprekshëm dhe natyrisht me ne në Tiranë që do të mbështesim deri në fund udhëheqjen e Prishtinës. Përballë deklaratave të tilla provokuese ka dy rrugë, njëra është barrikadimi, tjera përballimi. Barrikadimi është në dëmin tonë, jo në dëm të Serbisë, përballimi sy më sy është sfida jonë. Fiton kush është më i mençur”, ka thënë Rama.

Mos është kurtha e juaj dhe e Thaçit z. Kryeministër Rama?!

Mendon se do nxirreni nga Minishengeni me këto deklarata se,më i menquri na qenka Serbia dhe ne duhet dorzohemi me këtë rastë?.Disa here kam cekur në shkrimet e mia se; Lideret politikë të Kosovës,që janë në vijen e çështjes kombëtare të kombit tim,as në Kosovës,e as në Shqipëri nuk janë në organët udhëheqëse,sidomos pas luftës 20 vjeqare.

Kryeministër,Kurti, na shërbej që të  përkujtojmë gjithmonë gjenocidin mbi popullin shqiptar në mënyrë që mos ta harrojmë të kaluarën, sepse pa të nuk ka edhe të ardhme.Të mos harrojmë të kaluarën, ndërtojmë të ardhmen. Jepuni vlerë “rrënjëve” tuaja, kombit…Është e rëndësishme që të dini se nga vini, të keni në mendje historinë e kombit tuaj, atë të vendit në të cilin jeni rritu, gjithmonë kureshtare për historinë e vjetër për kombin tuaj , sepse  që nga lufta e UÇK-së,kam biseduar me ta së pari e deri te qytetari i rendomt i Kosovës,gati 80 përqind janë shprehur para meje se ; e kaluara duhet të harrohet,për të krijuar këtë të sotit?!

Ç’pasuri e madhe dijesh e pret arkeologun kur toka shqiptare të hapë thesaret e historisë së Pellazgëve!”.

Prejardhja e shqiptarëve sipas amerikanit George Fred Williams

George Fred Williams më 1914 ka shkruar: “Po të kthehemi në parahistori, para se rapsodët homerikë t’u këndonin hyjnive dhe heronjve mitologjikë, para se të shkruhej gjuha greke, jetonte një popull i njohur me emrin Pellazg.

Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike. Vetëm vitet e fundit është përcaktuar se Pellazgët kanë qenë Ilirët e lashtë… Këta Ilirët kaluan edhe në Itali me emrin Toskë, siç quhen ende edhe në Shqipëri, ndërsa në Itali kanë mbetur si Toskë, toskane, etruskë…

Shqipja ka qenë gjuha e vërtetë e Homerit, sepse grekët e kanë huazuar nga rapsodët Pellazge eposin e tyre të shquar… Shqipja ka qenë gjuha amtare e Aleksandrit të pushtimeve të mëdha dhe e Pirros së Epirit, një prej gjeneralëve më të mëdhenj të historisë…

Është tragjedi tej çdo përfytyrimi, që kjo racë e madhe dhe shumë e lashtë të katandiset në këtë gjendje, e cila meriton të quhet skandali i qytetërimit Evropian. Nuk është për t’u çuditur që pushtuesi otoman ndalonte çfarëdolloj gërmimesh në tokën shqiptare, që mund t’i kujtonin popullit lavdinë e tij të dikurshme…

Nikë Gashaj

Në shkencën shqiptare dhe nga shumë autorë të huaj prejardhja ilire dhe autoktonia e shqiptarëve është e vërtetuar. Mirëpo, sikurse në kohët e kaluara edhe sot nga autorë të ndryshëm dhe qarqe antishqiptare ka orvajtje për mohimin e prejardhjes ilire të shqiptarëve për qëllime të caktuara. Për shembull, para disa ditësh, deputetja prof. dr. Jelisava Kaleziq në seancën e Kuvendit të Malit të Zi u shpreh: nuk është e vërtet teza se shqiptarët janë me prejardhje ilire. Në gazetën”Dan”,  Podgoricë, Mali i Zi, më 21. korrik 2016. Akademiku Zoran Llakiq, nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Malit të Zi, e botoi një artikull në të cilin mohon prejardhjen ilire të shqiptarëve dhe autoktoninë e tyre. Ndër të tjerat, thotë: Shqiptarët janë të ardhur nga Rumunia në Mat, përmbi Tiranë në shekullin X të erës tonë. Ndërsa në vitin 548 të erës tonë në Durrës kanë ardhë serbo-malazezët. Më tutje Llakiqi thotë: Shqiptarët në tërë hapësirë ku jetojnë, jo vetëm që nuk janë popull autokton, por as pakicë kombëtare. Në të vërtetë ata janë diasporë. Më pas me 24 korrik 2016. në gazetën “Dan”e botova një shkresë ku prezantova disa njohje shkencore nga autorë të huaj dhe shqiptarë mbi prejardhjen ilire dhe autoktonin shqiptare, meqenëse, kjo gazetë  mjaftë lexohet në Mal të Zi.

Derisa, Ramush Haradinaj në cilësinë e Kryeministrit të Kosovës, që i fali Malit  Zi 8200 hektarë tokë, mu këtij shteti që po e shtrëmbon historin kombëtare shqiptare.

Haradinaj shifet në nji foto derisa Malit të Zi uron zgjedhjet, me një grup të madhë njerzë per rethë tij.