Opinione

Koment: “Nëna” qeveri për disa ministra u bë “njerkë” në fund të mandatit, për shkaqe parimore, apo interesa personale?!

Shkup,
14
janar

Disa
anëtarë

dy
kabinetev

Shkup,
14
janar

Disa
anëtarë

dy
kabineteve
qeveritare

dy
qeveritë
e
Zoran
Zaevit
u
shquan
me
punën
e
tyre,
disa
me
gafet
e
bëra
dhe
me
akuzat

adresë

tyre
për
skandale,
kurse
një
pjesë
e
tyre
edhe
për
kritikat
ndaj

njëjtës
qeveri
dhe
parti
anëtarë


cilës
ishin,
deri

momentin
kur
vendosën

tërhiqen
ose
kur
e
kuptuan
se
nuk
do

jenë

ministra.
“Sezoni”
i
kritikave
dhe
pakënaqësive
filoi
me
Ministren
e
Mbrojtjs,
Radmilla
Shekerinska.
Ajo
u
tërhoq
shumë
para
se

bëhet
e
ditur
përbërja
e
re
e
qeverisë,

tani
do

udhëhiqet
nga
Dimiar
Kovaçevski.
Shekerinska
tha
se
tërheqja
është
për
shkaqe
parimore
dhe
për
shkak
se
nuk
pajtohet
me
një
pjesë

politikave

LSDM-së

periudhën
e
kaluar,
duke
shtuar
se
pikërisht
për
këto
arsye

fillim

vitit
vendosi


tërhiqet
edhe
nga
udhëheqja
e
LSDM-së.
„Që
atë
herë
paralajmërova
se
do

tërhiqem
nga
kryesia
e
LSDM-së,
për
shkak
se
nuk
pajtohesha
me
një
pjesë

politikave.
Dhe
mendoj
se
ndoshta
jam
subjektive
se
një
pjesë
e
këtyre
politikave
çuan

humbjen

e
pësuam

zgjedhjet
lokale.
Për
fat

keq,
përshtypja
ime
është
se
nuk
mësuam
asgjë
nga
ato
leksione
dhe
disa
porosi

opinionit
nuk
i
dëgjuam
apo
nuk
i
kuptuam.
Për
këtë
mendoj
se
sjellja
e
vetme
e
ndershme
dhe
parimore,
vendim
i
vetëm
i
ndershëm
do

ishte

them
se
nuk
do

marr
pjesë

Qeverinë
e
ardhshme”,
deklaroi
Radmilla
Shekerinska,
ministre
e
mbrojtjes.

Pa
vërejtje
edhe
pse

idirekte,
nuk
kaloi
as
Ministrja
e
Kulturës
Irena
Stefkovska,
e
cila
poashtu
nuk
do

jetë
pjesë
e
Qeverisë

ardhshme.
Edhe
Irena
Stefkovska
u
ankua
se
nuk
është
informuar
fare
për
shkaqet
konkrete
pse
duhet

largohet
nga
posti,
e
as
është
pyetur
se
çka
është
arritur,
duke
shtuar
megjithatë
se
e
drejta
e
çdo
mandatari
është

formojë
kabinetin
e
tij.
“Askush
nuk

ka
pyerut
për
shkaqet
konkrete
pse
duhet

largohem,
e
as
çka
është
punuar.
Unë
kam
përgatitur
raport
për
llogaridhënie
i
ili
do

qëndrojë

arkivin
e
Qeverisë
dhe

Kuvend”,
tha
Stefkovska

paraqitjen
e
saj

fundit
si
ministre.

Tërmet

vërtetë
shkaktoi
zëvendëskryeministri
për
Çështje
Evropiane,
Nikolla
Dimitrov,
i
cili

konferencën
e
tij

fundit
si
zëvendëskryeministër
për
Çështje
Evropiane
tha
se
qëndrimet
e
tij
lidhur
me
negociatat

po
zhvilohen
me
Bullgarinë,
dallojnë
dukshëm
nga
politika
e
qeverisë.
Kjo
sipas
tij
është
edhe
arsyeja

ai
nuk
do

jetë
pjesë
e
qeverisë

re.

“Nuk
kishte
vend
për
pozitat
e
mia

qeverinë
e
re.
Nuk
jam
njeri

tërhiqem
nga
lufta,
nuk
jam
tërhequr
sepse
mbaj
përgjegjësi.
Pozicionet

i
mbaj

çështjen
me
Bullgarinë,
dallojnë
nga

tjerët.
Ajo
luftë
nuk
ka
qenë
e
fshehtë
dhe
dallimet
kanë
qenë

mëdha.
Kjo
luftë
kulminoi
njëherë

Bruksel
dhe
njëherë

Shkup,
kamë
thënë
se
për
disa
çështje
nuk
ka
negociata,
nuk
negociohen.
Prandaj,
nuk
u
befasova
veçanërisht
nga
oferta

mora
për

qenë
ambasador

Uashington.
Jo
vetëm

do


largonin
nga
vendi,
por
do


lidhte
edhe
gjuhën.
Ju
e
dini

diplomatët

detyrë
nuk
kanë

drejtë

mendojnë
me


lartë
dhe

luftojnë
publikisht
për
pikëpamjet
e
tyre

vend”,
tha
Dimitrov.

Ai
shkoi
edhe

larg
duke
deklaruar
hapur
se
nuk
ka
besim

plotë

ministrin
e
jashtëm
Bujar
Osmani,
duke
nënvizuar
se
përpjekjet
e
tija
për

arritur
sukses

procesin
negociues
jo

janë

gabuara,
por
janë
edhe

rrezikshme.
Madje
shtoi
se
do

ngrejë
alarmin
kur

vlerësoj
se
gjërat
shkojnë

drejtim

gabuar.

“Po
nuk
kam
besim

plotë

ministrin
e
jashtëm,
Bujar
Osmani.
Duke
pas
parasysh
përvojën
time
dhe
kontaktet
e
mia
me
përfaqësuesit

Bruksel.
Kam
një
parandjenjë
se
përpjekjet
për
sukses
me
çdo
çmim,
vlerësoj
se
nuk
janë
produktive,
por
përkundrazi

rrezikshme,
ndoshta
gaboj”,
tha
Dimitrov.
Paraqitja
e
tij
shaktoi
dramë

vërtetë

skenën
politike,
sepse
mes
tjerash
tha
se
ka
pasur
tentime
për
ta
heshutr,
duke
i
ofruar
post
ambasadori

Uashington.

Meqë
tangoi
një
çështje
kruciale

këo
momente,
siç
është
ajo
e
negociatave
me
Bullgarinë,
ndaj
paraqitjes

Dimitrovit
pati
shumë
reagime
nga
qeveria
dhe
nga
minitrat,
ku
nuk
mungaun
as
aludimet
dhe
vlerësimet
direkte
se
vërejtjet
e
tij

tepër
janë

motivuara
nga
fakti
se
do

mbetet
pa
post
ministror,
e
jo
nga
shakqe
parimore.
Secili
politikan
ka

drejtë

ndryshojë
mendim
për
zhvillmet
e
përditshme,
për
proceset
e
rëndësishme,
por
edhe
për
subjektin
politik
ose
qeverinë

i
takon.
Mirëpo
momentin
kur
erdhën
kritikat,
vërejtjet
dhe
pakënaqësitë
nga
disa
ministra

Maqedoninë
e
Veriut,
krijojnë
shumë
hapësirë
për

dyshuar
se
janë
shkaku
i
mosrealizimit

“apetiteteve”,
e
jo
për
diçka
tjetër.
Ndoshta
gabojmë!