Shëndetësi

Kanceri i pankreasit/ Sëmundja – një lajmëtar që paralajmëron një vit më parë

Kolelitiaza është një tregues i diagnostikimit

Kolelitiaza është një tregues i diagnostikimit të hershëm të kancerit të pankreasit. Në veçanti, pacientët me adenokarcinom pankreatik të pankreasit (PDAC) kishin gjashtë herë më shumë gjasa për t’u diagnostikuar me gurë në tëmth brenda një viti nga diagnostikimi me kancer sesa pacientët pa kancer.Hulumtimi do të prezantohet në Javën Digestive (DDW) – takimi më i madh ndërkombëtar i mjekëve, studiuesve dhe akademikëve në fushat e gastroenterologjisë, hepatologjisë, endoskopisë dhe kirurgjisë së tretjes – dhe ofron të dhëna të reja për një nga kanceret më të zakonshme dhe më të rrezikshme të pankreasit, me më shumë se 90% të rasteve të rrezikshme për jetën për shkak të diagnozës së vonuar.

“Kanceri i pankreasit është i vështirë për t’u diagnostikuar dhe më pas shanset për të mbijetuar janë të pakta. Gjetjet tona sugjerojnë se gurët e tëmthit mund të jenë një mënyrë për të diagnostikuar më mirë këtë lloj kanceri – që do të thotë se ne mund të shpëtojmë më shumë jetë”, tha Marianna Papageorgiou, udhëheqëse e studimit dhe studiuese në Qendrën Mjekësore të Bostonit.

Studiuesit, bazuar në të dhënat nga baza e të dhënave SEER-Medicare për periudhën 2008-2015, identifikuan 18,700 pacientë me adenokarcinoma pankreatike të pankreasit (PDAC) dhe bënë një krahasim me një mesatare prej 99,287 pacientë në vit nga e njëjta bazë të dhënash. Gjatë kohës para diagnostikimit, 4.7% e pacientëve me kancer ishin diagnostikuar me kolelitiazë dhe 1.6% kishin hequr fshikëzën e tëmthit . Në të kundërt, tek individët e shëndetshëm vetëm 0.8% kanë zhvilluar gurë në tëmth dhe vetëm 0.3% kanë hequr fshikëzën e tëmthit.

Siç shpjegohet nga Dr. Papageorgiou, “Kolelitiaza nuk shkakton kancer pankreatik, por të kuptuarit e lidhjes së saj me të mund të ndihmojë në luftimin e shkallës së lartë të vdekshmërisë nga kanceri pankreatik, duke ofruar mundësinë për diagnostikim dhe trajtim të hershëm”.

Prandaj, kërkimet e ardhshme mund të shikojnë nga afër gjetjet laboratorike dhe imazherinë për të përcaktuar faktorët specifikë të lidhur me kolelitiazën që mund të kategorizojnë pacientët me rrezik më të lartë: “Ky lloj kanceri është mjaft i rrezikshëm dhe mbijetesa është mjaft e ulët”, zyrtarizon Dr. Papageorgiou. “Pacientët në faza të tilla të avancuara mund të përfitojnë nga diagnostikimi i hershëm dhe trajtimi i duhur. Ky mund të jetë çelësi për të kuptuar më mirë hapat e ardhshëm në shqyrtimin, menaxhimin dhe diagnostikimin e hershëm të kancerit të pankreasit”.