Shëndetësi

Ja çfarë u bëjnë pijet energjike dhëmbëve tuaj?

Adoleshentët janë konsumatorët më të mëdhenj të

Adoleshentët janë konsumatorët më të mëdhenj të pijeve energjike, por mund ta paguajnë shumë shtrenjtë këtë preferencë të tyre me prishjen e dhëmbëve.

Universiteti i Ilinoisit, në SHBA, realizoi një studim, me mbi dhjetë lloje të ndryshme pijesh energjitike, midis të cilave edhe disa prej markave më të njohur në botë.

Testimet treguan se acititeti i lartë që përmban pija është në gjendje të dëmtojë ndjeshëm shtresën e jashtme që vesh dhëmbët, e njohur ndryshe si smalt, duke inkurajuar kariesin dhe prishjen e dhëmbëve me një ritëm disa herë më të shpejtë se sa në gjendje normale.

”Gjithmonë e më shumë të rinj konsumojnë këto pije me besimin se do të rrisin në këtë mënyrë performancën e tyre në sport dhe me bindjen se efekti i tyre është më i lartë se i një pije të zakonshme freskuese”, deklaroi bashkëautori i studimit, Poonam Jain.

”Shumica e këtyre pacientëve shokohen kur zbulojnë se në fakt, e vetmja gjë që po bëjnë është një “banjo acidi” për dhëmbët e tyre”.

Sipas Jain, konsumi i rregullt mund të shkaktojë shkatërrim të plotë të dhëmbëve në vetëm pesë vjet.