Shëndetësi

Hurmat konsumohen shumë gjatë muajit të Ramazanit, por sa janë të shëndetshme ato?

Hurmat zakonisht rriten në shumë regjione tropikale të botës, ndërkaq viteve të fundit janë popullarizuar tejet mase.

Pothuajse të gjitha hurmat që shiten në shtetet perëndimore janë të thara.

Se a është një hurmë e tharë apo jo, ju mund ta vëreni këtë në bazë të pamjes. Një lëvore e rrudhosur tregon se hurma është e tharë, ndërkaq lëvorja e butë dhe e pastër është indikator i freskisë.

Ato janë të shijshme dhe, në këtë muaj të shenjtë të Ramazanit, janë ushqimi adekuat për ta prishur agjërimin.

Përveç se janë shumë të shijshme, ato janë shumë të shëndetshme, andaj edhe ju sjellim disa prej përfitimeve shëndetësore që i kanë hurmat.

Vlerat ushqyese

Hurmat kanë një profil të shkëlqyeshëm nutricional. Pasi që janë të thara, përmbajtja e kalorive është më e lartë sesa e shumicës së pemëve të thara.

Shumica e kalorive të hurmave vijnë prej karbohidrateve, ndërkaq pjesa tjetër vjen nga një përqindje e vogël e kalorive.

Pavarësisht kalorive, hurmat përmbajnë vitamina dhe minerale shumë të rëndësishme.

Një sasi prej 100 gramë me hurma ju furnizon me këto vlera ushqyese:

– Kalori: 277
– Karbohidrate: 75 gramë
– Fibra: 7 gramë
– Proteina: 2 gramë
– Kalium: 20% të sasisë së rekomanduar ditore
– Magnez: 14% të sasisë së rekomanduar ditore
– Mangan: 15 të sasisë së rekomanduar ditore
– Hekur: 5% të sasisë së rekomanduar ditore
– Vitaminë B6: 12% të sasisë së rekomanduar ditore

Hurmat përmbajnë edhe sasi të larta të antioksidantëve, prandaj kanë shumë përfitime tjera shëndetësore.