Teknologji

Hapësirat e fshehura te avionët të cila janë të limituara për pasagjerët

Ka disa zona sekrete në avionët me trup të gje

Ka disa zona sekrete në avionët me trup të gjerë, ku pilotët dhe ekuipazhi i kabinës shkojnë për të pushuar gjatë fluturimeve të gjata. Pasagjerët nuk mund t’i qasen në asnjë rrethanë dhe ato janë të fshehura mirë nga pamja.Ato quhen Crew Rest Compartments dhe vendndodhja e tyre në aeroplan ndryshon.

Në avionët më të rinj, si Boeing 787 ose Airbus A350, ato janë të vendosura mbi kabinën kryesore, në trupin e sipërm. Por në avionët më të vjetër, ato mund të jenë gjithashtu në bagazhin e ngarkesave ose thjesht në kabinën kryesore.

Ato vijnë në çifte: një për pilotët, i cili zakonisht ulet mbi kabinë dhe shpesh përfshin dy krevat marinari dhe një ndenjëse mbështetëse, dhe një tjetër për ekuipazhin e kabinës, që zakonisht përmban gjashtë koka ose më shumë dhe vendoset mbi galerinë e pasme, seksioni në pjesa e pasme e avionit ku përgatiten dhe ruhen ushqimet dhe pijet, citon CNN.

Si një hotel me kapsulë

Linjat ajrore mund të thonë në konfigurimin e zonave të pushimit të ekuipazhit kur blejnë një aeroplan, por parametrat kryesorë përcaktohen nga rregullatorët si Administrata Federale e Aviacionit. Ai mandaton, për shembull, që zonat e pushimit të ekuipazhit duhet të jenë “në një vend ku zhurma ndërhyrëse, aromat dhe dridhjet kanë efekt minimal në gjumë” dhe se ato duhet të jenë të kontrolluara nga temperatura dhe të lejojnë ekuipazhin të rregullojë ndriçimin.

Kokat (“ose sipërfaqe tjetër që lejon një pozicion të sheshtë gjumi”) duhet të jenë 78 me 30 inç (198 nga 76 centimetra) në madhësi — njerëzit e gjatë kujdes — dhe të kenë të paktën 35 këmbë kub ose një metër kub, të hapësirës rreth tyre. Duhet të ketë gjithashtu një zonë të përbashkët për ndryshimin, hyrjen dhe daljen që ofron të paktën 65 metra kub hapësirë.

Rezultati përfundimtar është disi i ngjashëm me një hotel japonez me kapsula: një hapësirë ​​gjumi pa dritare, e ngushtë, por komode, me priza elektrike dhe një dritë — si dhe të gjitha pajisjet e nevojshme të sigurisë si maskat e oksigjenit, dritat e rripit të sigurimit dhe një interfon, ndër të tjera.

“Ata mund të jenë mjaft të rehatshëm”, thotë Susannah Carr, një stjuardesë me United Airlines e cila punon në aeroplanët Boeing duke përfshirë 787, 777 dhe 767.

“Ata kanë një dyshek të mbushur, një ventilim ajri për të mbajtur ajrin të qarkullojë dhe kontrolle të temperaturës në mënyrë që të mund ta mbani atë më të freskët ose më të ngrohtë, dhe ne jemi të pajisur me linja, zakonisht të ngjashme me ato që përdoren në klasën e biznesit në fluturimet tona ndërkombëtare. Si ato — por unë jam gjithashtu vetëm rreth 5 këmbë 8 inç, kështu që nëse vendosni një person 6 këmbë 4 inç atje, ata mund të jenë pak të ngushtë,” thotë ajo.

Por a janë ato më të mira se një karrige biznesi apo edhe të klasit të parë?

“Në disa mënyra po, në disa mënyra jo”, thotë Carr. “Këmbët mund të jenë më të gjera se të klasit të parë dhe për mua personalisht, në varësi të avionit, kam më shumë hapësirë ​​për këmbët. Por është një krevat marinari, kështu që ju nuk keni domosdoshmërisht hapësirën e plotë të kokës për të qenë në kabinë dhe padyshim që e keni”. Nuk e ke as privatësinë. Dhe nëse je klaustrofobik, padyshim që mund të ndjesh se atje — është një aeroplan, kështu që ke vetëm kaq shumë hapësirë ​​për të vendosur gjërat. Ata me siguri përdorin çdo centimetër atje lart.”

Zonat e pushimit të ekuipazhit janë projektuar për të mos tërhequr shumë vëmendjen e pasagjerëve, pavarësisht se ku ndodhen: “Një pasagjer që kalon pranë ndoshta do të mendonte se është një dollap”, thotë Carr.

“Unë nuk do të shkoj shumë larg në mënyrën se si ne e aksesojmë atë — është e sigurt, do ta them këtë. Herë pas here kemi njerëz që mendojnë se është një derë banjoje dhe përpiqen ta hapin atë, por ne thjesht u tregojmë atyre rrugën drejt asaj aktuale në vend të kësaj banjë”.

Prapa derës zakonisht ka një ulje të vogël dhe një shkallë që çon lart, të paktën në avionët e fundit.

“Dritaret janë ose të hapura anash ose në një skaj, kështu që ju mund të zvarriteni — ndonjëherë me shaka i quaj ato si ‘katakombet’,” thotë Carr.

Në aeroplanët pak më të vjetër, si Airbus A330, ndarja e pushimit të ekuipazhit mund të jetë gjithashtu në vendin e ngarkesave, kështu që një shkallë do të çonte poshtë. Por në avionët edhe më të vjetër si Boeing 767, zonat e pushimit janë të vendosura në kabinën kryesore dhe janë vetëm ndenjëse me perde rreth tyre.

“Ato janë perde shumë të rënda, ato bllokojnë dritën dhe një sasi të mirë tingulli, por jo nëse keni një turmë energjike në aeroplan ose një fëmijë të mërzitur. Kemi pasur pasagjerë që hapte perdet, duke kërkuar diçka ose duke menduar ata do të shkonin në galeri, kështu që nuk është domosdoshmërisht pushimi më i mirë”.

Nuk është për t’u habitur që shumica e stjuardesave preferojnë kokat e sipërme në vend të sediljeve me perde, por përmirësimi është gjithashtu i dobishëm për linjat ajrore, të cilat nuk duhet të heqin dorë nga hapësira e çmuar në kabinën që mund të përdoret për vendet e pasagjerëve.

Urdhri i vjetërsisë

Anëtarët e ekuipazhit të kabinës në fluturimet me distanca të gjata zakonisht shpenzojnë të paktën 10% të kohës së planifikuar të fluturimit në zonat e pushimit.

“Mesatarisht, do të thosha se kjo do të thotë rreth 1.5 orë për fluturim me distanca të gjata”, thotë Karoliina Åman, një stjuardese me Finnair e cila punon në aeroplanët Airbus A330 dhe A350. Kjo, megjithatë, mund të ndryshojë në varësi të linjës ajrore dhe kohës së fluturimit – koha e pushimit mund të zgjasë deri në disa orë.

“Meqenëse nuk kemi asnjë zonë private në avion për drekën apo pushimin e kafesë, kjo periudhë pushimi është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe e dobishme për ne”, thotë ajo.

“Ky është momenti gjatë fluturimit kur ne nuk i përgjigjemi thirrjeve të pasagjerëve ose nuk bëjmë ndonjë detyrë tjetër përveç pushimit, dhe lëmë këmbët dhe mendjen tonë të pushojnë gjithashtu. Qëllimi i këtij pushimi është të mbajmë një mentalitet vigjilent dhe gati gjatë të gjithë fluturimin në mënyrë që nëse ndodh ndonjë gjë e papritur, ne jemi të gatshëm të ndërmarrim veprime”.

Megjithatë, jo të gjithë flenë një herë në krevat marinari.

“Zakonisht në një fluturim dalës nga Helsinki, unë e përdor pushimin tim për të dëgjuar ndonjë libër audio ose për të lexuar një libër, meqë po vij nga shtëpia dhe kam pushuar mirë. Por në një fluturim në hyrje nga destinacioni për në Helsinki, mund të ketë netë pa gjumë pas jush — për shembull, kam probleme me gjumin në Azi — dhe më pas gjatë pushimit, zakonisht bie në gjumë. Zgjimi nga ai gjumë mund të jetë një përvojë vërtet e ashpër ndonjëherë nëse truri juaj ka kaluar në modalitetin e gjumit të natës”, thotë Åman.

“Jet lag mund të jetë një ‘kafshë’ e ndërlikuar”, thotë Carr. “Ndonjëherë unë mund të çlodhem dhe mund të fle, herë të tjera trupi im thjesht nuk është gati për një sy gjumë. Por për shkak se jemi në një pushim, ne lejohemi të përdorim telefonat, kështu që ne mund të shikojmë një film në të, ose të lexojmë një libër”.

Zonat e pushimit mbyllen gjatë ngritjes dhe uljes, dhe ato përdoren në bazë të ndërrimeve të mbikëqyrura nga menaxheri i kabinës — ose shefi i kabinës, në gjuhën e aviacionit — anëtari i ekuipazhit të kabinës i cili është përgjegjës për të gjithë të tjerët dhe mbikëqyr operacionet në bord.

Ky person zakonisht përdor një krevat marinari të posaçëm që është afër hyrjes së zonave të pushimit dhe ka akses në një intercom, për të komunikuar me pilotët dhe pjesën tjetër të ekuipazhit.

“Gjithçka në industrinë tonë bazohet në vjetërsi, nga orari që fluturoni deri te itineraret që mund të mbani, deri te ditët tuaja të pushimit”, shpjegon Carr. “Sa më gjatë të kesh qenë atje, aq më të mira janë përfitimet dhe një nga ato përfitime është zgjedhja e kohës së pushimit të ekuipazhit — ne shkojmë me urdhër vjetërsie, kështu që personi që është më i moshuari në fluturim mund të zgjedhë nëse preferon të parën pushimin ose pushimin e dytë, dhe më pas kaloni nëpër listë derisa të gjithë të kenë pushime.”

Përfitimet e pilotimit

Zona e pushimit për pilotët, e cila është e ndarë nga ajo e dedikuar për ekuipazhin e kabinës, është afër kabinës. Në varësi të kohëzgjatjes së fluturimit, mund të ketë deri në katër pilotë në bord, por dy do të jenë gjithmonë në kabinë; Prandaj, zona e pushimit të pilotëve ka vetëm dy krevat marinari (ose edhe vetëm një në avionët e vjetër), por përfshin një ndenjëse ndonjëherë të pajisur me argëtim gjatë fluturimit, të cilën ekuipazhi i kabinës nuk e merr. Përveç kësaj, ndarjet janë mjaft të ngjashme.

“Unë zakonisht fle shumë mirë atje”, thotë Aleksi Kuosmanen, zëvendës-pilot i flotës në Finnair.

Kuosmanen fluturon me avionë A330 dhe A350 dhe thotë se preferon zonën e pushimit të këtij të fundit, e cila ndodhet mbi galerinë e përparme dhe jo në kabinën kryesore. “Ka perde vërtet të mira, mund ta rregullosh temperaturën shumë mirë, ka ajrim të shkëlqyeshëm dhe është më i papërshkueshëm nga zëri. Nuk dëgjon asgjë se çfarë po ndodh në galeri, është vërtet e qetë dhe komode”.

Herën tjetër që do të jeni në një fluturim të gjatë, mund të dëshironi të mbani sytë mbyllur për një derë që nuk bie në sy në pjesën e përparme ose të pasme të avionit — nëse shihni një pilot ose stjuardesë të zhduket në të, mund të kanë parë një zonë pushimi.

Por mbani në mend se anëtarët e ekuipazhit nuk do të jenë domosdoshmërisht të lumtur t’ju tregojnë përreth, pasi qasja e pasagjerëve në zonat e pushimit është e ndaluar: “Është pak si Disney – ne e mbajmë magjinë pas dyerve të mbyllura”, thotë Carr.

“Ju nuk dëshironi domosdoshmërisht të dini se stjuardesat tuaja po marrin pak sy të mbyllur, por në të njëjtën kohë do të jeni të lumtur kur të dalim pas dremitjes së maces së vogël të freskët si një margaritë”.