Shëndetësi

Hani këto ushqime për një jetë më të gjatë

Dieta

ndjekim
ndikon

gjithçka,
nga
lëkur

Dieta

ndjekim
ndikon

gjithçka,
nga
lëkura,
pesha,
përqendrimi
dhe
deri
te
nivelet
e
energjisë.

fakt,
konsumi
i
ushqimeve

duhura
mund
t’ju
ndihmojnë

jetoni

gjatë
dhe

mirë,
duke
parandaluar
sëmundje

caktuara
dhe
forcuar
sistemin
imunitar.Boronica

Janë
një
nga
ushqimet


mira
për
jetëgjatësi.
Një
studim
spanjoll
zbuloi
se
njerëzit

hanin
boronica
disa
herë

javë
kishin
një
rrezik
30%


ulët

vdekjes.
Studiuesit
besojnë
se
kjo
rritje
e
jetëgjatësisë
mund

jetë
për
shkak

përqendrimit

lartë

polifenoleve,

cilat
janë
shoqëruar
me
një
ulje

rrezikut

shumë
sëmundjeve
kronike.


Fara
liri

Trupi
juaj
nuk
mund

prodhojë
acid
natyral
alfa-linolenik
(ALA),
kështu

është
shumë
e
rëndësishme
t’i
merrni
këto
acide
yndyrore
nga
ushqimet

hani

dhe
farat
e
lirit
janë
një
burim
i
shkëlqyer
i
tyre.
Farat
e
lirit
duket
se
lidhen
me
përmirësimin
e
niveleve

lipideve

gjak
dhe
presionit

gjakut,
duke
ndihmuar
kështu

uljen
e
rrezikut
kardiovaskular,
ndërsa
veprimi
i
tyre
anti-inflamator
i
bën
ata
një
“aleat”

parandalimin
dhe
trajtimin
e
sëmundjeve.


Farat
Chia

Një
studim
zbuloi
se
njerëzit
me
diabet

hanë
rregullisht
fara
chia
treguan
përmirësime
si

nivelet
e
sheqerit

gjak
ashtu
edhe

nivelin
e
presionit

gjakut.
Gjithashtu,
këto
fara
janë
plot
me
antioksidantë,

cilët
mund

mbrojnë
qelizat
nga
dëmtimi
i
radikalëve

lira.


Avokado

Hulumtimet
nga
Universiteti
Shtetëror
i
Pensilvanisë
treguan
se
ngrënia
e
një
avokadoje

ditë
mund

ndihmojë

uljen
e
niveleve

LDL
(ose
kolesterolit
“të
keq”)
tek

rriturit
mbipeshë
ose
obezë.
Studime

tjera
tregojnë
gjithashtu
se
konsumimi
i
rregullt
i
avokados
mund

ndihmojë

parandalimin
e
sindromës
metabolike,
e
cila
rrit
rrezikun
e
sëmundjeve

zemrës,
diabetit
dhe
goditjes

tru.