Shëndetësi

Goditja në tru/ Vaksina që zvogëlon rrezikun

Sipas një studimi të ri të botuar në Neurology

Sipas një studimi të ri të botuar në Neurology, vaksinimi kundër gripit ofron mbrojtje modeste, por domethënëse kundër një goditjeje të mundshme.Ekipi hulumtues nga Universiteti Alcalá i Madridit, i udhëhequr nga dr. Sara Rodríguez-Martín donte të hetonte lidhjet midis vaksinimit të gripit dhe rrezikut të një goditjeje të parë ishemike në tre pika kohore: gjatë periudhave para-pandemike, gjatë pandemisë dhe pas-pandemisë.

Për studimin e integruar të kontrollit të rastit, ata krahasuan 14,322 njerëz të moshës 40 deri në 99 vjeç që kishin pasur një goditje ishemike me 71,610 njerëz pa histori të goditjes.

Më pas ata gjurmuan nëse pacientët kishin marrë një vaksinë kundër gripit të paktën dy javë përpara goditjes në tru, ose përpara të njëjtës datë për ata që nuk kishin bërë vaksinën kundër gripit.

Ai zbuloi se njerëzit që ishin vaksinuar me vaksinën e gripit kishin 12% më pak të ngjarë të kishin një goditje kërcënuese për jetën, krahasuar me njerëzit që zgjodhën të mos merrnin dozën vjetore të vaksinës .

“Këto rezultate janë një arsye më shumë që njerëzit të marrin vaksinën vjetore të gripit, veçanërisht nëse janë në rrezik të shtuar të goditjes në tru”, tha një nga bashkautorët në një deklaratë.