Opinione

Filozofia politike dhe sociale

NGA: MR.

NGA: MR.ALI HERTICA 

Filozofia politike dhe sociale merret me shoqërinë. Filozofët merren me këtë çudi se si do të dukej shoqëria më e mirë.Në Evrop, për shembull, ne jetojmë në një demokraci,mund të votoni kur të jeni tetëmbëdhjetë vjeç. Të gjithë mund të marrin një vendim të vogël. Por a është kjo mënyra më e mirë për të organizuar politikën.Mos ndoshta është më mirë të kemi një person gjithmonë në krye në vend të gjithë atyre partive politike. Dhe a duhet që gratë të kenë të drejta të ndryshme nga burrat apo të gjithë njerëzit janë të barabartë? Filozofia politike dhe sociale merret me këto lloj pyetjesh. Koncepti kyç – Demokracia

Demokracia është një formë qeverisjeje: një mënyrë e qeverisjes së një vendi. Në një demokraci, banorët e një vendi vendosin vetë se çfarë ndodh në vendin e tyre, në vend që, për shembull, një mbret të thotë se cilat janë ligjet.Demokracia e parë u ngrit rreth 450 para Krishtit në qytetin-shtetin grek të Athinës. Aty banorët mblidheshin dy herë në muaj në një shesh për të diskutuar sesi duhej të qeverisej qyteti. Fillimisht disa folës u lejuan të jepnin një monolog mbi një temë, pastaj të gjithë votuan për atë që duhej bërë.

Edhe në evrop kemi demokraci,por jo të gjithë njerëzit mblidhen në një shesh. Në evrop, demokraci do të thotë që ju mund të votoni për një parti politike nga mosha tetëmbëdhjetë vjeçKudo që njerëzit jetojnë së bashku, ata duhet ta bëjnë këtë në një mënyrë të caktuar. Duhet të ketë rregulla për mënyrën se si njerëzit ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Për shembull, rregullat për mënyrën sesi të gjithë holandezët duhet të jetojnë së bashku janë të përcaktuara në Kod.

Filozofët mendojnë se si njerëzit mund të jetojnë më së miri së bashku. Për shembull, ata mendojnë për pyetjen: “Si duket gjendja ideale, perfekte. Gjithçka ishte perfekte këtu njerëzit jetonin në harmoni me natyrën. Në atë situatë, të gjithë njerëzit ishin shefat e tyre, nuk kishin ministra dhe president a mund të ndodhë që ne të largohemi nga shtëpitë tona dhe të fillojmë të jetojmë përsëri në natyrë?

Në filmin e Disney-t “Princi i Egjiptit” tregohet historia biblike Eksodi. Në atë kohë në Egjipt jetonin dy kombe: Hebrenjtë dhe Egjiptianët. Për shkak se skllevërit u bënë shumë të fortë dhe faraoni kishte frikë se mund të rebeloheshin, ai urdhëroi që të mbyten të gjitha foshnjat meshkuj të skllevërve. Një nënë skllave që sapo kishte lindur një djalë e futi në një shportë dhe e futi në lumë. Kështu ai u gjet nga gruaja e Faraonit. Ajo e quajti atë Moisi dhe ai u rrit në kopsht. Feminizmi është një lëvizje në të cilën njerëzit besojnë se burrat dhe gratë duhet të trajtohen në mënyrë të barabartë. Feministët marrin masa kundër pabarazisë.

Në Evropë dhe në shumë vende të tjera, gratë kishin më pak të drejta se burrat për një kohë shumë të gjatë. Për shembull, ata nuk lejoheshin të shkonin në universitet dhe gjithashtu nuk u lejuan të votonin. Kjo ndryshoi pak më shumë se njëqind vjet më parë. Por edhe sot ka ende pabarazi mes burrave dhe grave; për shembull, për disa punë, burrat paguhen më shumë se gratë në të njëjtën punë. Shihni gjithashtu lëvizjen Feminism.

Burrat dhe gratë janë të ndryshëm, ndaj edhe ata duhet të trajtohen ndryshe. Për shembull, gratë janë më mirë të punojnë në kujdesin e fëmijëve dhe burrat janë më mirë të punojnë në ushtri.Gratë janë më budallenj se burrat. Vetëm shikoni filozofinë, për shembull; pothuajse të gjithë filozofët e mëdhenj në histori janë burra. Pra, gratë nuk lejohen të votojnë.

Gratë janë më të mira në pastrim se burrat, kështu që gratë duhet të bëjnë punët e shtëpisë.Burrat ndonjëherë nuk lejoheshin të bashkoheshin me grupet feministe, as nuk lejoheshin të vinin në takime. Çfarë mendoni për këtë deklaratë.“Edhe burrat mund të jenë feministë. Nëse i trajtojmë burrat dhe gratë në mënyrë të barabartë, burrat gjithashtu duhet të jenë në gjendje t’i bashkohen lëvizjes feministe.Diskriminimi pozitiv do të thotë që favorizohet një grup që normalisht është i diskriminuar (siç janë gratë). Për shembull, kur ligji thotë se çdo kompani duhet të punësojë të paktën një grua.

Çfarë shembulli përmend kjo vajzë kur pyetet për përvojën e saj me diskriminimin pozitiv.A mendoni se diskriminimi pozitiv është i mirë apo mund të jetë që grupe të caktuara shihen si më pak se kaq.A mund të jetë diskriminimi pozitiv gjithashtu një disavantazh për gratë, për shembull sepse njerëzit më pas do të thonë: “ajo u bë pilot i forcave ajrore vetëm përmes diskriminimit pozitiv dhe jo sepse është piloti më i mire.Feminizmi është një nga temat e temës Filozofia Politike dhe Sociale. Zgjidhni një nga tre temat e tjera më poshtë dhe mësoni gjithçka rreth saj.