Shëndetësi

Depresioni pas operacionit: 3 arsye pse humori “zbret” – Çfarë duhet të bëni

Shumë do të përjetojnë simptoma depresive pas

Shumë do të përjetojnë simptoma depresive pas një procedure kirurgjikale, edhe nëse kjo e fundit ishte e nevojshme dhe shpëtimtare. Ky ndërlikim i shpeshtë post-operativ për një në katër pacientë të kirurgjisë, i cili mund të zgjasë deri në gjashtë muaj sipas një studimi në BMC Surgery, do të lërë gjurmë në shëndetin e përgjithshëm duke rritur rrezikun e infeksioneve dhe përkeqësimin e funksionit njohës.Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIMH), shenjat treguese të depresionit pas operacionit përfshijnë:

Ndjenjë e vazhdueshme trishtimi, ankthi ose zbrazëtie

Ndjeheni të pashpresë ose pesimiste, veçanërisht për diagnozën ose shërimin

Nervozizmi

Humbja e interesit për gjërat që dikur jepnin kënaqësi

Mungesa e energjisë

Probleme me përqendrimin, kujtesën ose vendimmarrjen

Probleme me gjumin

Ndryshime në oreks ose në peshë

Dhimbje të pazakonta.

Sipas ekspertëve, disa nga simptomat e mësipërme si lodhja e lehtë, nervozizmi, oreksi i ndryshuar dhe shqetësimi i gjumit janë një pjesë integrale e rikuperimit nga operacioni mund të mbivendosen me depresionin. Por nëse ato i kalojnë dy javë, atëherë ndoshta është depresion.

Mund të supozohet se realiteti i ri në të cilin personi kërkohet të jetojë pas operacionit deri në shërim të plotë është i mjaftueshëm për shfaqjen e simptomave nga sfera mendore. Ekspertët në këtë çështje paraqesin shkaqet dhe simptomat kryesore, ndërsa rekomandojnë mënyra për ta menaxhuar nëse ndodh.

Çfarë e shtyn atë?

  1. Prishja e rutinës së përditshme

“Shumica e aktiviteteve të përditshme që kontribuojnë në ndjenjën e mirëqenies janë ndërprerë”, thotë Dr. G. Thomas Shires, kirurg i përgjithshëm në Spitalin Dallas-Presbyterian, duke përmendur situata tipike që zakonisht pasojnë një operacion dhe ndërhyjnë në jetën e përditshme si p.sh. “fiksimi” në shtrat, ndryshime në zakonet e të ngrënit, nevoja për ndihmë në aktivitetet bazë ose humbja e kohës duke u kujdesur për plagët pas operacionit ose kryerja e ushtrimeve rehabilituese .

  1. Dhimbja

Dhimbja fizike do të ndikojë në mënyrë të pashmangshme në humor, e cila shpesh ndikohet nga ilaçet kundër dhimbjeve. Stresi i rikuperimit dhe pasojat e mundshme shëndetësore nga operacioni janë dy faktorë më rëndues, sipas Dr. Tracey Childs, MD, shef i kirurgjisë në Qendrën Mjekësore Providence Saint John në Santa Monica, Kaliforni.

  1. Anestezia

Katër këshilla për shpëtimin e jetës:

Provoni “recetën” klasike. Depresioni, theksojnë ekspertët, zakonisht trajtohet me psikoterapi, antidepresantë ose një kombinim të të dyjave. Shumica e pacientëve që ndjekin këtë metodë zakonisht lirohen nga simptomat e depresionit brenda gjashtë muajve.

ndërgjegjësohen për faktorët e rrezikut. Njerëzit që tashmë përjetojnë simptoma të depresionit ose ankthit duhet të presin që të përjetojnë simptomat e tyre pas operacionit. Një histori familjare e depresionit ose mungesa e një kuadri mbështetës janë dy faktorë më rëndues. Ndoshta së pari duhet të flisni me terapistin.

kujdesuni për “shërbimet” mbështetëse. Ekspertët theksojnë se trajtimi i vetmisë duke pasur dikë që t’ju mbajë shoqëri për një orë çdo pasdite ose duke sjellë sende ushqimore, të themi, një herë në javë është një veprim i rëndësishëm.

të jenë të përgatitur. Prisni që ndryshimet e humorit mund të pasojnë operacionin, por bisedoni me kirurgun se sa kohë do t’ju duhet që të shëroheni plotësisht dhe si mund të përshpejtohet rikuperimi për të zvogëluar kohën e simptomave depresive.