Kuriozitete

Çfarë ndodh me trupin tuaj një vit pasi keni rënë në dashuri

Gjithkush e jeton këtë përvojë në një më

Gjithkush e jeton këtë përvojë në një mënyrë unike, por ka simptoma që të gjithë të dashuruarit i kanë të përbashkëta: ne po flasim për simptomat fizike!

Duke gjykuar nga “simptomat”, do të duket shumë larg të qenit një moment i këndshëm: pagjumësia, mungesa e oreksit, “fluturat në stomak” dhe duart e djersitura. Megjithatë, këto janë pasojat që ndodhin me trupin kur biem në dashuri, së bashku me shumë energji dhe zemërim romantik. Ose më mirë, pasojat e stuhisë kimike që na investon kur jemi të sigurtë se kemi gjetur një person të veçantë.

Të bie në dashuri: kjo ka të bëjë me kiminë

Dr. Angelo Gemignani, një psikofizolog në Universitetin e Pizës, shpjegon: “12 zona të trurit janë përfshirë në procesin e rënies në dashuri, duke prodhuar substanca të ndryshme, efektet e të cilëve janë të ngjashme me ato të shkaktuara nga droga të caktuara ose nga sportet ekstreme”. Fuqia e tërheqjes është e tillë që imazhi i të dashuruarve është i mjaftueshëm për të shkaktuar tërmete, raporton “Bright Side”, transmeton lajmi.net,

Efektet fizike të bien në dashuri

Ky proces fillon kur kemi përpara të dashurit tonë (që nga minuta e parë) dhe vazhdon për disa muaj, pas së cilës, gjatë gjithë vitit, ajo tenton të normalizohet, sepse hormonet fillojnë të bien.

Brenda 1 minute

Rritet presioni i gjakut në mënyrë të menjëhershme. Që nga ky moment, syri nuk sheh goditjet në një mënyrë të saktë, por të nuancuar. Pa vetëdije ne kapim vëmendjen e atyre që janë para nesh dhe kjo na emocionon.

Pas 5 muajsh

Ndihesh plot energji. Ne jemi në mes të dashurisë. Ka pak nevojë për të fjetur, sepse në mesin e substancave të ndryshme në qarkullim, phenylethylamine qëndron jashtë, një neurotransmetues i lidhur me amfetaminën, një stimulues i fuqishëm që ju jep energjinë e nevojshme.

Pas 1 viti

Nivelet e hormoneve kthehen në normalitet. Simptomat e rënies në dashuri transformohen, shtrëngimi i stomakut është liruar, duart nuk djersiten më aq shumë si në fillim, mendja nis të mendojë më qartë. Endorfinat e prodhuara nga gjendja e mirëqenies promovojnë atë që ekspertët e quajnë “bashkëngjitje”.