Lajme

Borrell në Ditën Botërore të Shtypit: Liria e medias ende e kërcënuar

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për P

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, me rastin e Ditës së Lirisë Botërore të Shtypit,më 3 maj, thotë se në një kohë kur raporti nga media e pavarur dhe e lirë është më e rëndësishme se kurrë, liria e medias është ende e kërcënuar.

“Gazetarët vazhdojnë të përballen me kushte të vështira të punës me presion të shtuar financiar dhe politik, mbikëqyrje, burgim arbitrar ose dhunë për të bërë punën e tyre”, thuhet në një deklaratë të postuar në faqen e internetit të Shërbimit Evropian të Veprimit të Jashtëm (EEAS).

Borrell thotë se liria e shtypit është “një gur themeli i shoqërive demokratike, e cila mund të lulëzojë vetëm nëse qytetarët kanë qasje në informacion të besueshëm dhe mund të bëjnë zgjedhje të informuara. Liria e shtypit do të thotë siguri për të gjithë”.

Sipas të dhënave të Observatorit të UNESCO-s, 76 gazetarë janë vrarë në të gjithë botën që nga viti 2020, ndërsa shumë janë arrestuar, ngacmuar ose kërcënuar.

“Veçanërisht shqetësuese është dhuna me bazë gjinore ndaj gazetarëve,” tha Borrell në një deklaratë.

Liria e medias dhe siguria e gazetarëve janë përparësitë kryesore të Planit të ri të Veprimit për të Drejtat e Njeriut dhe Demokraci si dhe të Planit të Veprimit për Demokracinë Evropiane.

BE ka ndërmarrë një veprim të rëndësishëm për të mbështetur gazetarët, mediat e pavarura dhe luftën kundër keqinformimit në kontekstin e një pandemie në shumë rajone, thuhet në deklaratë.

“Liria e informacionit dhe fjala e lirë duhet të promovohen dhe mbrohen kudo. Është në interesin e të gjithëve. BE do të vazhdojë të flasë kundër çdo kufizimi mbi lirinë e shprehjes dhe censurës, qoftë në internet ose jashtë linje, që shkelin ligjin ndërkombëtar,” tha Borrell.

“Liria e medias dhe shtypit është një gur themeli i shoqërive demokratike që mund të lulëzojnë vetëm nëse qytetarët kanë qasje në informacion të besueshëm dhe mund të bëjnë zgjedhje të informuara. Liria e medias do të thotë siguri për të gjithë,” përfundoi Borrell. /Insajderi.com