Lajme

Autoritarizmi dhe shtypja e Pekinit, opozita në Hong Kong dorëzon mandatet

Dorëheqja masive e ligjvënësve pro-demokracisë

Dorëheqja masive e ligjvënësve pro-demokracisë në Hong Kong ka ngritur pikëpyetje të reja në lidhje me të ardhmen e lëvizjes së demokracisë së territorit, pasi legjislatura e saj ka mbetur pothuajse pa zëra kundërshtues.

“Ne u detyruam”, tha Claudia Mo, një nga 15 politikanët e opozitës që njoftoi një largim të mërkurën.

Reklamo bizensin tuaj ketu

“Ne i detyrohemi një shfaqje solidariteti me kolegët tanë që u rrëzuan. Ne duhet të protestojmë kundër asaj që mund të jetë shtypja përfundimtare e Pekinit ndaj Hong Kongut – për të ndaluar grindjen e fundit të mospajtimit në qytet”.

Zonja Mo, e cila ka shërbyer si ligjvënëse për tetë vitet e fundit, tha për BBC se kishin dashur të rrinin në shtëpi. Por dëbimi i papritur i katër kolegëve  disa minuta pasi Pekini miratoi një rezolutë që lejonte Territorin, të dëbojë ligjvënësit pa shkuar në gjykatë, e bëri të pamundur qëndrimin.

“Ata po na rreshtojnë për të na dëbuar pak nga pak. Ç’kuptim ka të qëndrosh kështu, duke menduar se do të dëbohem sot apo jo?”

Në një akt të fundit mospërfilljeje, një ligjvënës i opozitës hapi një banderolë në ndërtesën e asamblesë të enjten duke thënë se udhëheqësja e qytetit, Carrie Lam, po dëmton Hong Kongun.

“Ajo do të qelbë për 10,000 vjet”, shkruhej në të.

Zyra e Punëve të Hong Kongut dhe Macau të Kinës tha se largimi masiv sfidoi hapur autoritetin e qeverisë kineze dhe Ligjin Themelor, mini-kushtetutën e Hong Kongut.

Ai gjithashtu tha se lëvizja tregoi qëndrimin e fortë të ligjvënësve pro-demokracisë kundër mazhorancës.

“Nëse këta ligjvënës shpresojnë të përdorin dorëheqjen e tyre për të provokuar kundërshtim radikal dhe për të lypur ndërhyrje të huaja, ata kanë llogaritur keq”, tha një zëdhënës.

Zonja Lam e konsideroi si të ligjshme dorëheqjen.

Ajo ç’ka çoi ligjvënësit pro-demokratik në këtë situatë ishte rezoluta e miratuar nga Komiteti i Përhershëm i Kongresit Popullor Kombëtar të Popullit i cili pretendtonte se ligjvënësit duhet të skualifikohen nëse mbështesin pavarësinë e Hong Kongut, refuzojnë të njohin sovranitetin e Kinës, u kërkojnë forcave të huaja të ndërhyjnë në punët e qytetit ose në mënyra të tjera të kërcënojnë sigurinë kombëtare.

Menjëherë më pas, Hong Kong shkarkoi katër anëtarë të opozitës të Këshillit Legjislativ të qytetit.

Më vonë, 15 ligjvënës të tjerë pro-demokracisë njoftuan se do të jepnin dorëheqjen. Të enjten, ata munguan nga vendet e tyre në LegCo.

Një nga ligjvënësit që dha dorëheqjen, Ëu Chi-ëai, tha se Pekini po minonte autonominë e Hong Kongut.

“Unë mund të them se qeveria e Pekinit po tërhiqej dhe sot ata arritën në fund të historisë dhe i tregojnë të gjithë botës se” një vend, dy sisteme “ka ardhur në një fund ”, tha ai.

Por aktivistët pro-demokracisë, tha ai, “nuk mund të heqin dorë” edhe nëse “do një kohë të gjatë, mbase breza”.

Legjislatura me 70 vende të qytetit ka 21 anëtarë të opozitës. Vetëm dy prej tyre do të mbeten tani në parlament.

“Unë vetëm mund të them se qeveria e Pekinit po tërhiqej për një kohë të gjatë dhe sot ata arritën në fund të historisë dhe i tregojnë të gjithë botës se” një vend, dy sisteme “ka ardhur në një fund ”, tha ai.

Por aktivistët pro-demokracisë, tha ai, “nuk mund të heqin dorë” edhe nëse “do një kohë të gjatë, mbase breza”.

Legjislatura me 70 vende të qytetit ka 21 anëtarë të opozitës. Vetëm dy prej tyre do të mbeten tani në parlament./BBC/

Përshtati: Mapo.al


Etiketa: , , , ,