Maqedoni

Arsimi i lartë në kaos, fenomeni i plagjiaturave prezent edhe në vendet e rajonit

Pas skandalit me plagjiaturat në Universitetin

Pas skandalit me plagjiaturat në Universitetin e Tetovës, profesorë universitarë konfirmojnë për Alsat se ky fenomen ka marrë hov në gjithë vendin, por edhe në fqinjët më të afërt, si Kosova e Shqipëria. Plagjiatura është legalizuar dhe shumicës së profesorëve pa mendim kritik dhe pa ndërgjegje nuk iu vjen turp ta bëjnë këtë, vlerëson profesori nga Kosova, Milazim Krasniqi.

– Advertisment –

Është një kaos total, ku mashtruesit kanë terren të shkëlqyeshëm për t’u avancuar në karrierë”, tha Milazim Krasniqi, profesor.

Sipas Krasniqit është koha për politika arsimore në përputhje me nevojën e tregut.

Tentativa që të gjithë të duken shkencëtarë është diçka që prodhon plagjiaturën, sepse nuk kanë të gjithë mundësinë të jenë studiues dhe shkencëtarë. Normalisht ndihmon edhe industria e revistave e cila është shndërruar në një lloj imperializmi akademik, sepse janë ato revistat e mëdha ku botohet me para, ku kuantiteti e përcakton dinamikën dhe statusin e jo cilësia”, theksoi Milazim Krasniqi, profesor.

Profesori, Ilija Aceski konsideron se rasti i UT-së është vetëm një segment i absurdit që ndodh në arsimin e lartë meqë sipas tij, të paktën 30% e profesorëve marrin tituj shkencor mbi bazë të punimeve jocilësore. Aceski rekomandon formimin e një Komisioni, si në Kosovë, që do të bëjë vlerësim objektiv e më pas t’ua pamundësojë studentëve të universiteteve jocilësore të punësohen në institucione shtetërore.

Cilësia e arsimit të lartë është nën çdo nivel. E analizova përmes shembullit të Universitetit “Kirili dhe Metodi” se ekziston kulturë korrupsioni, që do të thotë se nuk duhet të kërkohet faji tek individët, por tek vetë sistemi. Sistemi është i korruptuar dhe kjo shkakton mungesë cilësie. Me largimin e dikujt, nuk do të përmirësohet asgjë. Nevojiten ndryshime radikale, themelore”, tha Ilija Aceski, profesor universitar.

Përmirësimin e cilësisë në institucionet e arsimit të lartë, Ministria e Arsimit synon ta bëjë përmes trupave të posaçëm, si Këshilli Kombëtar, i cili sipas këtij dikasteri, do të formohet shumë shpejtë dhe përmes Agjencisë për cilësinë e arsimit të lartë.

Ne në këtë drejtim duhet të punojmë, ta rrisim autonominë e Agjencisë, e cila merret dhe do të merret me analizën e cilësisë së arsimit të lartë. Gjithashtu duhet ta përmend se momentalisht prej grup ekspertësh është duke u draftuar ligj i ri për hulumtime shkencore”, pohoi Arafat Shabani, zv/ministër i Arsimit.

Drejtori i Agjencisë për cilësinë e arsimit të lartë, Agim Rushiti tha për Alsat se pandemia ka pamundësuar funksionimin normal të dy bordeve të agjencisë, atë të akreditimit dhe bordin e  evaluimit. Gjithsesi Rushiti tha se me ekspertë të Bankës Botërore po punon në skenimin e gjendjes, mbi të cilën do të veprohet në afat sa më të shkurtër. Ndërsa qëllim kryesor i Rushitit është vendosja e një kornize të re ligjore, për formimin e një organi të ri të inspektimit. Ndryshe, Inspektorati për arsim tashmë ka konfirmuar se shumica e universiteteve përballen me mungesë të kuadrit adekuat.

Anesa Salihu