Shëndetësi

A na shëndoshin frutat e thata?

Frutat e thata janë  një meze e lehtë ushqyese

Frutat e thata janë  një meze e lehtë ushqyese që po fitojnë gjithnjë e më shumë terren për shkak të jetës së shpejtë. Por disa besojnë se konsumi i tyre mund të shtojë peshë dhe se nuk siguron ushqyesit e duhur. Le të shohim më poshtë të gjithë të vërtetat për frutat e thata.Frutat e thata janë fruta që u është hequr i gjithë uji me metodat e tharjes. Gjatë këtij procesi fruti zvogëlohet, duke ruajtur dendësinë e energjisë. Rrushi i thatë është një nga frutat e thata më të zakonshme, i ndjekur nga kumbullat dhe kajsitë. Ka disa lloje që përmbajnë sheqer dhe këto janë mangot, ananaset dhe bananet.

Një nga avantazhet e frutave të thata është se ato ruhen për një kohë më të gjatë sesa frutat e freskëta. Gjithashtu janë të mira për t’i ngrënë kur keni rrugë të gjata pasi nuk duan ftohje.

Por, pyetja e madhe është nëse këto fruta na shëndoshin? Nëse e llogaritni sesa do të konsumoni, atëherë do të merrni të njëjtën sasi kalorish sikur hani fruta të freskëta. E rëndësishme është të dini se duhet të llogaritni sasinë që hani, sepse ato të thata janë në formë të përqendruar.

Po me lëndët ushqyese çfarë ndodh? E vërteta është se frutat e thata përmbajnë deri në 3.5 herë më shumë fibra, vitamina dhe minerale sesa ato të freskëtat. Sidoqoftë, ka disa përjashtime. Për shembull, përmbajtja e vitaminës C zvogëlohet ndjeshëm kur frutat thahen. Por në përgjithësi, frutat e thata janë një burim i mirë i antioksidantëve dhe ushqyesve.

Disa studime kanë treguar se njerëzit që hanë fruta të thata kanë tendencë të peshojnë më pak dhe ata që marrin më shumë lëndë ushqyese sesa njerëzit që hanë fruta të thata. Sidoqoftë, studime të tjera duhet të bëhen për të treguar se konsumi i tyre përmirëson shëndetin. Është e rëndësishme të zgjidhni fruta të thata pa veshje sheqeri, sepse ato mund të rrisin peshën tuaj dhe kanë një efekt negativ në shëndet