Shëndetësi

A mund t’ju vrasë stresi? Ja hormoni që shkakton ankthin

Qoftë afatet e punës, borxhet apo edhe zemërim

Qoftë afatet e punës, borxhet apo edhe zemërimi i rrugëve, të gjithë ne stresohemi herë pas here.Ndërsa për shumicën ndjenja kalon, të tjerët bëhen të mbingarkuar dhe të paaftë për ta përballuar.

Në afat të shkurtër, stresi mund të na bëjë të shqetësuar, të përlotur dhe duke luftuar për të fjetur.

Por me kalimin e kohës, ndjenja e vazhdueshme e trullosur mund të shkaktojë sulme në zemër, goditje në tru dhe madje edhe mendime për vetëvrasje.

“Me pak fjalë, po, stresi mund t’ju vrasë”, tha Dr Diana Gall nga Doctor4U për Yahoo Life UK.

“Megjithëse nuk janë situatat stresuese ato që ju vrasin, është mënyra se si e përballoni stresin që ndikon në shëndetin tuaj”.

Kur hasim një situatë stresuese, trupi ynë prodhon hormone që na dërgojnë në “luftim ose ik”.

Kjo shkakton një rritje të hormonit adrenalin, i cili pompon zemrën tonë dhe rrit presionin e gjakut, sipas klinikës Mayo.

Kortizoli “hormoni i stresit” gjithashtu lëshohet, duke frenuar funksionet që nuk janë thelbësore në një skenar lufte ose fluturimi, si sistemi imunitar dhe i tretjes.

Lufta ose ikja mund të jetë e dobishme, me lëshimin e papritur të adrenalinës duke na dhënë “nxitjen” që na nevojitet për të kaluar përmes një prezantimi të madh pune apo edhe për t’i shpëtuar rrezikut.

Pasi situata stresuese ka kaluar, nivelet tona të hormoneve duhet të kthehen në normale.