Shëndetësi

​Kafeja dhe çaji jeshil ndihmojnë në uljen e rrezikut të vdekjes te pacientët me diabet të tipit 2

Diabeti i tipit 2 mund të hapë dyert për një mori komplikimesh të shëndetit në lidhje me sëmundjen metabolike.

Kafeja dhe çaji mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të vdekjes nga ndonjë shkak midis pacientëve me diabet të tipit 2, por hulumtimet treguan se vetëm një sasi e caktuar e këtyre pijeve mund të konsumohet.

Një studim vëzhgimi i titulluar “Efektet shtesë të çajit jeshil dhe kafesë në vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve në pacientët me diabet mellitus të tipit 2: Regjistri i Diabetit Fukuoka”, botuar në BMJ Open Diabetes Research & Care, tregoi se pirja e katër ose më shumë gota çaji jeshil dhe dy ose më shumë filxhanë kafe çdo ditë mund të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes me 63 për qind gjatë një periudhe prej rreth pesë vjetësh.

Studimi vuri në dukje se ata që kanë diabet tip 2 janë më të prirë të vuajnë nga çmenduri, sëmundje të qarkullimit të gjakut, kancer dhe fraktura të kockave.

Studimet e mëparshme kanë treguar tashmë se pirja e çajit jeshil dhe kafe rregullisht përfiton shëndetin për shkak të përbërjeve bioaktive që pijet përmbajnë. Ndërsa kjo mund të jetë testuar në mesin e popullatës së përgjithshme, kishte vetëm disa studime, të cilat u hodhën në efektet e pijeve te diabetikët.

Studimi shqyrtoi shëndetin e 4,923 japonezëve me diabet tip 2. Pjesëmarrësit përbëheshin nga 2,790 burra dhe 2,133 gra. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 66-vjeç dhe periudha e studimit ishte pesë vjet.

Ata të gjithë u regjistruan në Regjistrin e Diabetit Fukuoka, i cili është një studim i ardhshëm që shikon se si mënyra e jetesës dhe trajtimet e ilaçeve ndikojnë në jetëgjatësinë e pacientëve me diabet.

Studiuesit vunë re se ata që pinin një kombinim të katër ose më shumë gotave çaj jeshil dhe dy ose më shumë filxhanë kafe çdo ditë treguan një rrezik për 63 për qind më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak.

Katër ose më shumë filxhanë çaj jeshil plus një filxhan kafe e përkthyer në 58 për qind ulin rrezikun. Ata që pinë dy deri në tre filxhanë çaj jeshil plus dy filxhanë ose më shumë kafe kishin një rrezik vdekshmërie prej 51 për qind më të ulët.